Paulu Koelju atsakās reprezentēt savu valsti

foto: keithpp.wordpress.com
foto: keithpp.wordpress.com

Šonedēļ Vācijā norisinās ikgadējais Frankfurtes Grāmatu gadatirgus (Frankfurter Buchmesse).

Goda viesa statusā šogad ir Brazīlija, kuru pārstāv vairāki izcili rakstnieki. Paulu Koelju, viens no visu laiku populārākajiem Brazīlijas un pasaules rakstniekiem, publiski atteicies pārstāvēt savu valsti, par iemeslu minot savu nepatiku pret valdības korumpētību un politisko virzību.

Uz Frankfurtes Grāmatu gadatirgu Brazīlija šogad aicinājusi doties 70 rakstnieku. Paulu Koelju uzskata, ka vairums šo rakstnieku pārstāvēt valsti ir izpelnījušies politisku apsvērumu, ne talanta dēļ.

"Es uzturu ciešas attiecības ar daudziem Brazīlijas jaunajiem rakstniekiem," stāsta autors. "Apšaubu, ka uzaicinātie cilvēki ir profesionāli rakstnieki. No visiem šiem 70 autoriem es zinu vien 20, par pārējiem 50 pat dzirdējis neesmu. Jādomā, ka šis saraksts veidots no draugu un draugu sarakstiem. Nepotisms. Mani visvairāk sadusmo tas, ka šobrīd uz Brazīlija skatuves ir daudz jaunu, aizraujošu rakstnieku, bet liela daļa no tiem nav uzaicināti piedalīties."

Jautāts par to, kādēļ autors nav izmantojis savu ietekmi kā Brazilian Academy of Letters loceklis, Paulu Koelju atbild: "Es mēģināju! Es darīju visu iespējamo. Bez rezultātiem. Tāpēc, zaudējis cieņu pret šiem cilvēkiem, es atteicos doties uz Frankfurti. Tas bija grūts lēmums. Gan tāpēc, ka mani bija aicinājusi piedalīties Brazīlijas valdība, gan tāpēc, ka man ir ciešas saites ar Frankfurtes Grāmatu gadatirgu, sevišķi ar direktoru Jurgenu Boosu (Jürgen Boos).

Tomēr es nedošos uz Frankfurti, jo man vienkārši nešķiet pieņemams tas, kā Brazīlija gatavojas reprezentēt savu literatūru. Man nav vēlēšanās radīt par sevi priekšstatu, ka esmu brazīliešu Robins Huds, bet es arī nejustos labi kā oficiālās Brazīlijas delegācijas pārstāvis, kurā vairākumu es pat nepazīstu un kas izslēdz daudzus Brazīlijas sabiedrībā zināmus un iemīļotus rakstniekus."

Paulu Koelju savas dzīves laikā sasniedzis galvu reibinošus panākumus. Viņa darbi, kas tulkoti vairāk nekā 80 valodās, ir pārdoti 150 miljonos eksemplāru apmēram 200 pasaules valstīs. Autors līdz šim publicējis 26 grāmatas un kopš 2002. gada ir "Brazilian Academy of Letters" loceklis. Sociālajos tīklos Koelju sekotāju skaits jau pārsniedz 23 miljonus. Šogad tiek atzīmēti 25 gadi, kopš Brazīlijā tika publicēts Paulu Koelju slavenākais romāns "Alķīmiķis". Šo darbu lielā mērā var uzskatīt par mūsdienu literatūras klasiku. Grāmata ir viena no visu laiku pirktākajām grāmatām pasaulē, tā 271 nedēļu atradusies "The New York Times" bestselleru sarakstā un joprojām aizrauj visdažādāko paaudžu lasītājus.


Написать комментарий