A.Samarins: Pašreizējo situāciju nevar nosaukt par ārkārtējo

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Komentējot jaunā Domes sasaukuma pirmajās 100 dienās paveikto, Aleksandrs Samarins (Saskaņas centrs) paziņoja portālam Gorod.lv, ka pamazām pierod pie jaunā amata un darba Domes sastāvā, un nekas jauns un ārkārtējs nav noticis – par to un daudz ko citu deputāts pastāstīja intervijā mūsu portālam.

— Kā tas ir – strādāt Domē? Jūs esat saistīts ar plašsaziņas līdzekļiem, populāra politiskā video autors, Domes deputāts. Vai nav personas dubultošanās?

— Pamazām pierodu. Būdams deputāts, daudz ko redzu „no iekšienes”. Taču nekas jauns, ārkārtējs nav noticis. Jāsaka, ka cilvēkus nevar apmānīt – pašvaldības darbs ir labi saprotams. Skaidrs arī, kad darba nav.

— Vai jums nešķiet, ka šī Dome ir īpaša: neskatoties uz Domes neilgu darbu, pilsētā daudz joko par atsevišķiem Domes personāžiem...

— Labi, ka nesit! Cilvēks cer uz labāko: deputātu kandidāts savulaik izteica solījumus – cilvēki gaida. Jo absurdāki bija solījumi, jo vairāk par tiem runā. Protams, tautai ir „iemīļotākie personāži”. Tā vienmēr ir bijis, mēs neesam izņēmums.

— Simts dienas, iespējams, nav termiņš, kad var izdarīt svarīgus secinājumus, tomēr dažādi jautājumi rodas.

— Tas ir normāli.

— Sāksim no paša sākuma. Pirmo reizi Dome darbojas bez opozīcijas. Kādi ir situācijas plusi un mīnusi?

— Pilsētas dome ir nevis politiskais, bet saimnieciskais orgāns. Tādēļ Lāčplēša kunga iniciatīva būtu apsveicama, bet jāņem vērā, ka politiskās intereses ietekmē deputātu darbu. Pašreizējo situāciju nevar nosaukt par ārkārtējo.

— Citiem vārdiem sakot, pašreizējā Domē nav pilnīgas vienprātības?

— Pilnīga vienprātība nav nepieciešama. Katrs cilvēks rīkojas, ņemot vērā savas iespējas, dzīves pieredzi, situācijas redzējumu. Pretējā gadījumā, kāpēc ir nepieciešami 15 cilvēki? Kopīgās intereses, kompromisu panākšana, cita viedokļa cienīšana interešu klubam palīdz kļūt par komandu.

— Vai Lāčplēša kungs ir izveidojis šādu komandu?

— Komanda ir tāda, kāda tā ir.

— Pagājušas simts dienas, bet cilvēkiem ir konkrētas pretenzijas – amatpersonu atlaišana un savu cilvēku iecelšana bez konkursu izsludināšanas... Situācija ar jauniem tramvajiem, ar gāzi, ar neuzskatīto ūdeni, papildfinansējuma iedale darba grupai, kas pēta PAS „Daugavpils siltumtīkli”... Jūs pats taču kritizējāt šos jautājumus?

— Tieši tā.

— Vēlaties izjaukt koalīciju?

— Nē, saliedēt to. Lāčplēša kungs, diemžēl, nepārsteidza, piemēram, kadru jautājumā, bet viņš it tikai cilvēks. Vispār, jāstrādā ar tiem cilvēkiem, kuri ir.

— Tādējādi...

— Tādējādi, ņemot vērā teikto par komandas darbu, mana pozīcija ir skaidra: sakarā ar to, ka pilsētas mēra ierosinājumi vienmēr tiek atbalstīti, es cenšos pievērst uzmanību nepilnībām. Ja es balsotu pret, es būtu kaitnieks un spilgts opozicionārs.

— Un kas jūs esat?

— Deputāts, parastais mēra palīgs.

— Priekšvēlēšanu kampaņas jautājumi nav atrisināmi viena gada laikā, var šeit var piebilst „tomēr...”?

— Var. Daži jautājumi bija iekļauti vairāku partiju priekšvēlēšanu kampaņās. Tādēļ kopīgiem spēkiem ir atrisināti ar izglītības jomu saistītie jautājumi – pabeigta skolu renovācija, 1.-6.klašu skolēni ir nodrošināti ar bezmaksas pusdienām, visi skolēni un bāreņi ir nodrošināti ar bezmaksas sabiedriskā transporta izmantošanu.

Medicīnas jomā „Saskaņas centrs” cenšas koriģēt noteikumus par veco cilvēku iespēju nevis trīs, bet piecas dienas pavadīt slimnīcā bez maksas. Vēlamies panākt šī punkta iekļaušanu budžetā.

Tiek turpināta ar bērnu rotaļu laukumu iekārtošanu saistītās programmas īstenošana.

Vēlamies atjaunot velotrasi un slēpošanas trasi Stropos.

„Saskaņas centra” programmā punktu nebija daudz, bet to izpilde tiek kontrolēta.

— Viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir saistīts ar apkures tarifiem.

— PAS „Daugavpils siltumtīkli” Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai ir iesniegusi projektu par pilsētas tarifa samazināšanu par 2,8%, tiek plānots, ka tas notiks no 2014.gada 1.janvāra. Tas nav daudz. Uz dažu vietējo politiķu skaļo solījumu fona tas izskatās kā izsmiekls. Pirms vēlēšanām bija radies iespaids, ka daži sabiedriskie darboņi vienkārši nesaprot, kas ir tarifs un kas to veido.

— Vismaz, tarifs netiks paaugstināts...

— Šādu solījumu nebija!
— Jūs kā deputāts pieņemat pilsētniekus, turklāt, redakcijā. Kā jums sokas?

— Sākumā pieņēmu cilvēkus Domē, bet konstatēju, ka daudzi pēc ieraduma sākumā nāk uz redakciju. Redakcijā ir ērtāk arī tāpēc, ka uzreiz var uzdot žurnālistam izpētīt kādu gadījumu, publicēt informāciju.

Pagaidām galvenokārt tie ir dzīvokļu jautājumi: griežas ar lūgumu palīdzēt dzīvokļa apmaiņā, prasa izlikt kārtību neievērojošo kaimiņu. Stāsta par problēmām ar santehniku, šādā gadījumā skaidroju, ka nevaram palīdzēt. Atsevišķs jautājums ir nodrošināšana ar kvalitatīvu pašvaldības dzīvokli. Jāatzīmē, ka tika pieņemts darbā būvinženieris, kurš kontrolēs pašvaldības dzīvokļu stāvokli. Darbus veiks SIA „Daugavpils DzKSU”.

— Vai visiem izdodas palīdzēt?

— Domē esmu jauns cilvēks un nekaunos griezties ar jautājumiem pie vicemēriem – uzdodu jautājumus Pēterim Dzalbem un Jānim Dukšinskim. Viss tiek atrisināts.

— Jums taču ir savs vicemērs Dmitrijs Rodionovs.

— Viņš ir aizņemts ar citām lietām. Cilvēkus interesē daudz ikdienišķākas lietas.

— Piemēram?

— Tiekoties ar iedzīvotājiem vienā no pilsētas mikrorajoniem, uzklausījām lūgumu – viss ir labi, bet nav atkritumu urnu! Sazinājos ar Komunālās saimniecības pārvaldes vadītāju Aivaru Pudānu un atrisinājām šo jautājumu.

— Un visi ir apmierināti!

— Uz laiku. Vēlāk pie manis griezās iniciatīvu grupa, kas lūdza likvidēt nelegālā alkohola tirdzniecības vietu – tā saucamo „točku”. Paskaidroju, ka tā nav mana kompetence, bet manus atteikumus nepieņēma, nācās sazināties ar policijas iecirkņa priekšnieku un kopīgi risināt problēmu.

— Vai atrisinājāt to?

— Atrisinājām. Nesen viņš atzvanīja un teica, ka ir ierosināta krimināllieta. Bet, manuprāt, šo problēmu tik vienkārši nevar atrisināt...

— Pēdējais jautājums: jūs balsojāt pret papildlīdzekļu iedalīšanu ekspertīzēm, kuras vēlas pasūtīt pirms trim mēnešiem izveidota darba grupa Careva un Zaiceva vadībā. Jūs paziņojāt par atsevišķu situācijas izpēti, pieprasījāt dokumentus no SC2.

— Visus dokumentus jau saņēmu. Pašreizējā analīze liecina par amatpersonu pārkāpumiem iepirkumu procedūru procesā, kas tika veikts, neievērojot gan Latvijas likumus, gan Eiropas direktīvas. Biju šokā no mierizlīguma un vēlāk noslēgtā līguma kontroles, kuru veica toreizējā Dome. Izpētot ierēdņu rīcību, papildus pieprasījumus sūtīšu PAS „Daugavpils siltumtīkli”, pilsētas domei un KNAB. Pēc trim nedēļām Careva un Zaiceva darba grupai jāiesniedz atzinums. Līdz tam laikam es sagatavošu savu atzinumu.


Написать комментарий