Ford mašīnas pārņems stūres vadību, ja priekšā būs šķērslis

foto: Ford
foto: Ford

Vācijā tiek izstrādāta sistēma Ford automašīnām, kas pārņems stūres vadību gadījumā, ja uz ceļa radīsies avārijas draudi, raksta BBC.

Paredzams, ka sistēma vispirms par šķērsli brīdinās automašīnas vadītāju un, ja viņš nereaģēs, tad pārņems kontroli pati – stūrēs automašīnu prom no šķēršļa un izmantos bremzes. Tehnoloģija izmantos trīs radarus, virsskaņas sensoru un kameru, lai pārraudzītu ceļu 200 metru posmā no automašīnas priekšējās daļas. Par iespējamiem drošības draudiem vispirms tiks paziņots uz automašīnas salonā izvietota ekrāna, kā arī ar skaņas palīdzību.

Daži kritiķi norādījuši, ka autovadītāji varētu nebūt mierā ar to, ka automašīnas sistēma pārņem stūres vadību. Tikmēr Ford pārstāvji pauž, ka mazāk nekā viena trešdaļa no visiem vadītājiem, kuru braucamrīki iekļuvuši sadursmēs, mēģinājuši negadījuma laikā stūrēt. Tādējādi ražotājus nebūtu grūti pārliecināt par šādas inovācijas priekšrocībām.

Jaunā tehnoloģija pievienota drošības sistēmai, ko Ford ir piedāvājusi līdz šim. Piemēram, pērn automašīnu ražotājs prezentēja sistēmu Lane Keeping Alert, kas informēja, ja autovadītājs izbraucis laukā no joslas, neieslēdzot pagrieziena rādītāju.

Projektā Vācijas pilsētā Āhenē piedalījās arī citi ražotāji, piemēram, BMW, Fiat, Daimler, Volvo un Volkswagen, kas testu rezultātus izmantos, lai attīstītu paši savas sistēmas.


Написать комментарий