Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai ASV piedāvā mobilu laboratoriju iekārtas

foto: vestikavkaza.ru
foto: vestikavkaza.ru

ASV Aizsardzības ministrija piedāvājusi Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanai izmantot amerikāņu mobilās laboratorijas, vēsta Reuters.

Šādu laboratoriju izmantošana gan būs iespējama tikai tādā gadījumā, ja Sīrija ķīmiskos ieročus glabā atsevišķās komponentēs, nevis jau sajauktā veidā.

ASV mobilās laboratorijas var piegādāt salīdzinoši īsā laikā un sākt ķīmisko vielu iznīcināšanu jau pēc 10 dienām. Laboratoriju jauda dod iespēju tās darbināt visu diennakti, tā iznīcinot dienā 25 tonnas ķimikāliju.Laboratorijas darbu nodrošina 15 speciālisti.

Kā jau lēmumši starptautiskie eksperti ķīmisko ieroču iznīcināšanai jānotiek Sīrijā. Galējais lēmums ASV laboratoriju nosūtīšanai uz Sīriju tiks pieņemts ne vēlāk kā 15. novembrī.

Gadījumā, ja lēmums par laboratoriju izmantošanu netiks pieņemts, vienlaikus ir jāpiedāvā cits risinājums.

Sīrijā jau atrodas pirmās divas ķīmisko ieroču iznīcināšanas ekspertu grupas, kurām jāapmeklē ķīmisko ieroču arsenāli un jāizvērtē plānoto darbu apjoms. Līdz 2014. gada vidum Sīrijā jālikvidē ap 1000 tonnu ķīmisko vielu.

Jau ziņots, ka gatavību piedalīties ieroču iznīcināšanas darbā izteikušas gan ASV, Francija, Ķīna, Īrija, kā arī Krievija un citas valstis.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu pārrauga 19 eksperti, kuru uzdevums ir īstenot ANO Drošības padomes rezolūciju par Damaskas ķīmisko ieroču arsenālu iznīcināšanu.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšana ir jāpabeidz līdz 2014.gada vidum. Tā būs viena no vērienīgākajām un bīstamākajām šāda veida operācijām.

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu veido vairāk nekā 1000 tonnu zarīna, iprīta un citu aizliegto ķīmisko vielu, kas ir izvietotas aptuveni 45 objektos visā kara pārņemtajā valstī.

Sīrijas prezidents Bašaras al Asads ir solījis pakļauties ANO rezolūcijai par ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Sīrijas konflikts sākās 2011.gada martā un tajā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 115 000 cilvēku, liecina Lielbritānijā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) apkopotie dati.

Aptuveni divi miljoni sīriešu aizbēguši no savas dzimtenes, bet vēl vairāki miljoni devušies bēgļu gaitās Sīrijas robežās.


Написать комментарий