SVF nesniedz politiskus ieteikumus par krīzi ASV

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

SVF piesardzīgi vērtē strīdus par finansēm ASV un nesniedz politiskus ieteikumus.

Bez skaidrības par pašreizējās ASV budžeta un finanšu krīzes iznākumu runāt par optimālajiem iziešanas tempiem no Amerikas ekonomikas monetārās stimulēšanas programmas nav jēgas. Šādu viedokli šodien pauda Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) rīkotājdirektora pirmais vietnieks Dēvids Liptons.

Viņš norādīja, ka pēc SVF uzskatiem ASV „joprojām pastāv „maigas” (monetārās) politikas nepieciešamība”, kaut gan „var nedaudz mazāk spiest uz gāzes pedāli”, - ziņo telegraf.com.ua.

Pēc viņa vārdiem Amerikas banku vadība par to saka, ka vadīsies pēc saviem orientieriem, ieskaitot bezdarba līmeni.

Plānotās ASV iziešanas no tā saucamās „kvantitatīvās mīkstināšanas” programmas tēma bija viena no centrālajām preses konferencē, kuru SVF rīkotājdirektore Kristīne Lagarda kopā ar Dēvidu Liptonu šodien vadīja pēc kārtējās ikgadējās Fonda un Pasaules bankas vadošo orgānu sanāksmes atklāšanas. Ievadvārdos Lagarda pateica, ka uzskata par „kritiski svarīgu”, lai iziešanas process būtu „rūpīgi vadāms”, t.i., „pēc iespējas pakāpenisks”. Tāpat viņa domā, ka par to laikus jāinformē prese un sabiedrība.

Tāpat SVF vadītāja domā, ka valstīm, kuras var ietekmēt „kvantitatīvās mīkstināšanas” programmas pārtraukšana, nav jāsēž saliktām rokām, bet jau iepriekš jāgatavojas iespējamajiem sarežģījumiem. Turklāt konkrētus ieteikumus viņa nesniedza.

Par pašreizējo ASV budžeta krīzi SVF vadītāja atkal atkārtoja, ka tā potenciāli var radīt smagas sekas gan Amerikas, gan pasaules ekonomikā. Pēc viņas vārdiem Fonds jau gatavojas notikumu nelabvēlīgas attīstības gadījumam, kaut gan viņa cer, ka tas nebūs vajadzīgs.

Lagarda vairākas reizes atkārtoja, ka SVF „nesniedz politiskus ieteikumus”, bet tikai „novērtē to vai citu lēmumu ekonomiskās sekas”.


Написать комментарий