Balvu Tālākizglītības centrs piedalās starptautiskā projektā

foto: balvi.lv
foto: balvi.lv

Balvu Tālākizglītības un cilvēkresursu attīstības centrs iesaistījies Mūžizglītības programmas „Grundtvig” projektā „Jaunas iespējas Tavā dzīvē: Iedzīvotāju līdzdalības veicināšana pilsētu dārzkopībā un veselības uzlabošana”, vēsta Balvu novada portāls.

Projekts ir balstīts uz kopējām interesēm un vajadzību dalīties pieredzē un zināšanās, lai kopīgi radītu jaunas idejas, kas vecinās iedzīvotāju aktivitāti dārzkopībā un ilgtspējīgu pilsētu praksi iedzīvotāju veselīgā audzināšanā. Projektā piedalās Latvija, Lietuva, Somija, Turcija un Ungārija.

No 4.-8.oktobrim Somijas galvaspilsētā Helsinkos notika projekta pirmā tikšanās, kurā piedalījās Latvijas projekta vadītāja Maruta Castrova, PA „San-Tex” labiekārtošanas un apzaļumošanas dienesta vadītāja, pārstāvji no Balvu novada pašvaldības un Nodarbinātības valsts aģentūras.

Projekta galvenie mērķi ir, daloties pieredzē, radīt un attīstīt jaunas mācīšanās metodes, mācību instrumentus un jaunus dārzus savā pilsētā. Visi projekta dalībnieki ir ieinteresēti veicināt iedzīvotāju aktivitāti, sekmēt veselīgāku dzīvesveidu un uzlabot vidi sev apkārt. Sabiedrībai ir jāuzņemas atbildība ne tikai par savu veselību, bet arī par vidi sev apkārt, par visu ekosistēmu, no kuras mēs esam atkarīgi. Viens no veidiem, kā to panākt ir iegūt jaunas zināšanas. Projekts ir lieliska iespēja iegūt jaunu pieredzi par pieaugušo formālo un neformālo izglītību, jaunām pieejām un piemēriem no dažādām kultūrām.

Pirmo tikšanos organizēja un projekta dalībniekus Helsinkos laipni uzņēma Nevalstiskās organizācijas „Dodo” pārstāvji, kuriem jau ir liela pieredze vides jautājumos un pilsētu dārzniecībā. Ar organizācijas praksi un pieredzi iepazinās arī projekta dalībnieki.

Tā kā Helsinkos nav plašu un brīvu teritoriju, pilsētas iedzīvotājiem ir problemātiski ierīkot savus mazdārziņus, tomēr „Dodo” ir atradusi iespēju kā šo situāciju atrisināt. Īstenojot dažādus projektus un iesaistot iedzīvotājus, vairākās pilsētas vietās ir ierīkoti dārzi pašu izgatavotās kastēs un īpašās plastmasas somās, kuras novietotas gan uz balkoniem, gan atsevišķās teritorijās, un par kuriem rūpējas paši iedzīvotāji. Viens no projektiem, kuru Helsinkos ir realizējusi vides organizācija, ir izveidotā siltumnīca un atpūtas vieta bijušajās dzelzceļa remontdarbnīcās.

Pirmajā tikšanās reizē tika apspriesti arī projekta organizatoriskie jautājumi – sadarbības un komunikācijas noteikumi, iespējamās aktivitātes un apmācības metodes, gaidāmie projekta rezultāti un ieguvumi. Interesantas bija organizētās lekcijas par „Dzīvošanu saskaņā ar dabu” un par to, kā uzsākt pilsētas dārzniecības projektus. Tika apmeklētas arī iestādes, kurās jaunieši dalās idejās par to, kā lietderīgi pavadīt savu laiku.

Lai arī Helsinki krietni atšķiras no Balvu pilsētas, šajā tikšanās reizē tika gūtas svarīgas atziņas, jauna pieredze un idejas, ko ir iespējams realizēt arī mūsu pilsētā.
Lai sasniegtu noteiktos mērķus, tiks organizētas pasniedzēju, apmācāmo un projekta organizatoru tikšanās, lai dalītos pieredzē, gūtu labākos piemērus no katras institūcijas, līdztekus radot un attīstot idejas par pilsētas dārzniecību un veselīgu dzīvesveidu.

Šajā projektā tiks iesaistīti arī Balvu pilsētas iedzīvotāji, pamatā tās būs jaunās ģimenes, vientuļās māmiņas, jaunieši, kuriem nav savu mazdārziņu. Novembra vidū Balvu Tālākizglītības attīstības centrā tiks uzsāktas apmācības par dārzkopību un veselīgu dzīvesveidu Kursa tēma „No sēklas līdz grozam”, šajā laikā tiks sniegta vērtīga informācija par augiem, to sēšanu, stādīšanu, kopšanu, konservēšanu un ēdienu gatavošanu, kā arī no kopīgajām idejām Balvos radīta jauna, sakopta vieta.


Написать комментарий