Rietumu aizsardzības kompānijas piemeklēja korupcija

foto: prawopomocypublicznej.pl
foto: prawopomocypublicznej.pl

Lielākās Rietumu aizsardzības kompānijas iztērēja 75 miljardus dolāru pasūtījumu saņemšanai – šādi ir Financial Times veiktās izmeklēšanas rezultāti.

Šo naudu kompānijas iztērēja, lai saņemtu pievilcīgus pasūtījumus no dažādām valstīm. Aizsardzības kompānijas mainīja Tunisijas olīveļļu pret transporta lidmašīnām, investēja Kazahstānas un Jordānijas avio kompānijas, veidoja aerokosmisko industriju Turcijā un sūtīja kosmosā pirmo Malaizijas kosmonautu. Omānā Lielbritānijas kompānija BAE Sistems līgumu nodrošināšanai palīdzēja vietējiem zvejniekiem – būvēja lielas un spilgtas bojas zivju pievilināšanai, - vēsta quote.rbc.ru.

Kā atzīmē РБК-ТВ, tikai Lockheed Martin šiem mērķiem iztērēja 27 miljardus dolāru, kas 10 reizes pārsniedz tās gada peļņu. Bet Boeing iztērēja vairāk nekā 12,5 miljardus dolāru. Eiropā līderis ir EADS – 7 miljardi 600 miljonu dolāru, tam seko Lielbritānijas BAE Sistems un Zviedrijas Saab.

Pēc ekspertu vārdiem aizsardzības kompāniju ēnu darījumi ar vietējām varas iestādēm kļūst par izšķirošo faktoru uzvarai lielo starptautisko līgumu saņemšanai. Attīstības valstis augstu vērtē kompāniju gatavību iztērēt miljardus dolāru viņu ekonomikas attīstībai. Soda naudas par šo ēnu vienošanās neizpildīšanu ir vēl lielāks noslēpums nekā paši darījumi. Pēc ekspertu novērtējuma tās var sastādīt desmitus miljardus dolāru.

ASV valdība, Eiropas Savienība, VTO un tiesībsargājošās organizācijas kritizē šo aizsardzības kompāniju praksi: tas rada labvēlīgu augsni korupcijai, izkropļo tirgu un stimulē attīstības valstis uz to, lai tās iegādātos tām nevajadzīgos ieročus. Tomēr aizsardzības ražošanas pārstāvji argumentē savas darbības ar to, ka ASV un Eiropas Savienības militārie izdevumi tiek samazināti, un, ja tās nenoslēgs ēnu vienošanās, var palikt vispār bez līgumiem.  


Написать комментарий