Latvijas jaunu auto tirgū kritums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada trīs ceturkšņos Latvijā reģistrēta 9241 jauna automašīna, kas ir par 4% mazāk nekā pērn trijos ceturkšņos, kad reģistrēja 9655 vienības, informē Latvijas Auto asociācija.

Kopumā  šogad deviņos mēnešos reģistrētas 7763 pasažieru automašīnas, kas ir par 3% mazāk nekā pērn. Šajā gadā reģistrēti 1478 vieglie komerciālie transportlīdzekļi līdz 3,5 tonnām, kas ir par 11% mazāk nekā pērn identiskā periodā. Savukārt septembrī auto tirdzniecībā vērojams 25% pieaugums attiecībā pret 2012.gada septembri, kopējam reģistrētu automašīnu skaitam sasniedzot 1132. Tomēr septembrī būtiski palielinājies jaunu auto re-eksporta apjoms, kas veidoja 28,5% jeb 323 no kopējām mēneša pirmreizējām reģistrācijām.

«Jaunu auto tirgus trīs ceturkšņos Latvijā ir vērtējams kā nestabils ar kritumiem un kāpumiem, bez izņēmuma neatstājot arī septembra mēnesi, kurš iezīmējas ar lielu skaitu re-eksportētu auto, tādējādi kropļojot vietējā tirgus pieprasījuma ainu. Pieprasījumam salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir tendence kristies. Re-eksportēto auto lielais skaits septembrī norāda, ka auto tirgotāji meklē visas iespējas, lai mazinātu tirgus krituma negatīvo ietekmi uz uzņēmuma rezultātiem,» skaidro Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs.

Pozitīva ziņa ir salīdzinoši labie realizācijas apjomi vieglā komerctransporta segmentā ar 192 realizētām auto vienībām septembrī, panākot otru labāko tirdzniecības rezultātu šogad.

Septembrī, līdzīgi kā vasaras mēnešos, ir vāja lielo korporatīvo darījumu (3 un vairāk automašīnas vienā darījumā) aktivitāte – tikai 26,5% no kopējā jaunu auto reģistrāciju apjoma. Tas ir salīdzinoši zems rādītājs ierasto 33% vietā, jo ir daudzi maza apjoma darījumi, uzsver A. Kulbergs. 


Написать комментарий