ASV defolts satricinās pasaules ekonomiku, brīdina SVF

foto: AFP
foto: AFP

Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarda brīdina, ka ASV defolts var novest pie recesijas visā pasaulē, ziņo raidsabiedrība BBC.

Lagarda intervijā ASV telekanālam ABC atzinusi, ka ASV defolts var novest pie liela mēroga traucējumiem visā pasaulē.

ASV Finanšu ministrijai jau ceturtdien sāks pietrūkt naudas, ja līdz tam netiks palielināti valsts parāda "griesti".

Par "griestu" palielināšanu jau vairākas nedēļas nespēj vienoties ASV demokrātu un republikāņu partijas.

Lagardai aicināja ASV Senātu vienoties un palielināt "griestus".

Pašreizējo griestu parādu 16,699 triljonu dolāru ASV sasniedza maijā, taču ASV Finanšu ministrija vēl spēja maksāt rēķinus, taču šīs iespējas tiks izsmeltas 17.oktobrī. Oktobra sākumā tika apturēts visu valdības aģentūru darbs.
Situāciju atrisinātu likuma izmaiņas, palielinot parāda griestus, bet republikāņu atsakās to atbalstīt, ja prezidents Baraks Obama neatliks vai nelikvidēs valsts apmaksātas veselības aprūpes programmu.

ASV Finanšu ministrija oktobra sākumā paziņoja, ka, neskatoties uz valdības darba apturēšanu, tās rīcībā esošie līdzekļi izbeigsies 17.oktobrī, ja vien netiks paaugstināti tā dēvētie parāda griesti.

Daļējā valdības iestāžu darba apturēšana, kas sākās 1.oktobrī, jo nav apstiprināts budžets jaunajam fiskālajam gadam, neietekmēs iepriekš izdarītos aprēķinus par valsts kases rīcībā esošo līdzekļu izsīkšanas.
Ja parāda griesti netiks paaugstināti līdz 17.oktobrim, ASV nāksies atteikties no savu saistību pildīšanas, lai gan Finanšu ministrija tā arī nav norādījusi, tieši kuras saistības Vašingtona nespēs pildīt.

17.oktobrī saistību izpildei ASV atliks vien 30 miljardi dolāru, ar šo summu būs ievērojami par maz visiem izdevumiem, kas atsevišķās dienās var sasniegt 60 miljardus dolāru.


Написать комментарий