Preiļos notika tradicionālais tehnisko, radošo un sportisko iemaņu konkurss “SPICE 2013”

foto: preili.lv
foto: preili.lv

Ar mērķi popularizēt skolēnu tehnisko jaunradi un saturīgu radošo darbību, 2013. gada 1.oktobrī notika tradicionālais tehnisko, radošo un sportisko iemaņu konkurss „SPICE 2013”, kurā piedalījās 22 vienpadsmit un divpadsmitgadīgi zēni, informē Preiļu novada portāls.

Konkursu organizēja Preiļu novada bērnu un jauniešu centrs (BJC) sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju (PVLMM) un Mājturības un tehnoloģiju skolotāju metodisko apvienību.

Arī šogad zēniem nācās publiski apliecināt savas spējas un talantus dažādos interesantos uzdevumos – praktiskos, fiziskos, radošos un intelektuālos. Konkursa vadmotīvs – „Bites”. 

BJC keramikas pulciņa pedagoga Raivo Andersona iedvesmoti konkursa dalībnieki veica radošo uzdevumu - no māla veidoja medus vācelīti. Labākie darbi bija Maksima Podskočija (Preiļu 1.pamatskola) un Viestura Macuļēviča (BJC, Vārkavas vidusskola) roku veidoti.

Praktiskā uzdevuma veikšanai Mājturības un tehnoloģiju skolotāju metodiskās apvienības vadītājs, Preiļu 1.pamatskolas skolotājs Uldis Čerpakovskis un BJC izglītības metodiķis Guntars Ormanis bija sagatavojuši detaļas un paraugu, pēc kura vajadzēja konstruēt bites maketu. Uzdevuma veikšanai bija nepieciešama precizitāte, kā arī prasme darboties ar urbjmašīnu un līmes pistoli. Rezultātā katrs konkursa dalībnieks uzkonstruēja simpātisku bites figūriņu. Vislabāk tas izdevās BJC pulciņa „Loģiskās rotaļlietas” audzēkņiem Viesturam Macuļēvičam (Vārkavas vidusskola) un Arnim Tučam (Riebiņu vidusskola), kā arī Maksimam Podskočijam (Preiļu 1.pamatskola) un Vadimam Lisicinam (Preiļu 2.vidusskola).

Lai veiktu sportisko uzdevumu „Starp debesīm un Zemi”, zēniem bija nepieciešami sporta apavi un apģērbs. Rudzātu vidusskolas skolotājs Jānis Pintāns ar saviem palīgiem Preiļu parkā bija ierīkojis nopietnu sporta tūrisma trasi, kur, pārvietojoties starp koku zariem un zemi, zēniem vajadzēja likt lietā veiklību, pacietību un spēku. Grūtajā, bet interesantajā trasītē vislabāko rezultātu uzrādīja Artis Bivbāns no Preiļu 1.pamatskolas (1:26), otrais bija Arnis Tučs (1:30,9), trešais – Mariks Mironovs no Preiļu 2.vidusskolas (1:31,7), ceturtais – Viesturs Macuļēvičs (1:39,40). Nosakot iegūto vietu kopvērtējumā, šī uzdevuma rezultāti tika uzskatīti par noteicošo, ja bija vienāds punktu skaits.

Erudīcijas jautājumus par bitēm bija sagatavojusi PVLMM lietišķās mākslas speciāliste Silvija Ivanovska. Konkursa dalībniekiem vajadzēja atbildēt uz tādiem jautājumiem kā - cik ilgi bites dzīvo?, kā sauc bišu saimes māju?, kādus bišu produktus zini?, kā sauc lāci, kurš pārēdās medu un iesprūda Trusīša alā?, utml. Absolūtais līderis šajā uzdevumā bija Kārlis Kjarkužs (Preiļu 1.pamamtskola), veicināšanas balvas no PVLMM saņēma arī Viesturs Kondratjevs, Artis Bivbāns un Maksims Podskočijs (Preiļu 1.pamatskola). Labus rezultātus uzrādīja arī Sandis Brokāns (Preiļu 2.vidusskola), Egīls Sirmais (Preiļu 1.pamatskola) un Viesturs Macuļēvičs. Konkursa dalībnieki „ar gardu muti” cienājās ar muzeja darbinieku gādāto tēju un garšīgajām upeņu ievārījuma maizītēm.

Apkopojot konkursa rezultātus (katrs uzdevums tika vērtēts 10 ballu sistēmā), noskaidrojās, ka „spicākais” puika ir Preiļu 1.pamatskolas 6.klases skolēns Artis Bivbāns (37 punkti). Otrais šoreiz Vārkavas vidusskolas 6.klases skolēns Viesturs Macuļēvičs (37 punkti) un trešais – Preiļu 1.pamatskolas 6.klases skolēns Maksims Podskočijs (37 punkti). Vēl starp sešiem labākajiem iekļuva Riebiņu vidusskolas 6.klases skolēni Armands Briška (35 punkti) un Arnis Tučs (34 punkti) un Preiļu 2.vidusskolas 6.klases skolēns Vadims Lisicins (34 punkti).  

Paldies dalībnieku pedagogiem un vecākiem par atbalstu, sadarbības partneriem par interesantajiem uzdevumiem.



Написать комментарий