Dombrovskis prognozē, ka vienošanos ASV politiskās krīzes izbeigšanai panāks

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzskata, ka vienošanās ASV politiskās krīzes izbeigšanai, visticamāk, tiks panākta.

"Ir ļoti grūti prognozēt. Es gribētu teikt, ka ar lielu varbūtību vienošanās tiks panākta, jo arī ASV apzinās tos riskus, kurus selektīvais defolts var radīt un to neprognozējamību finanšu tirgos, ko tas var radīt," otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja premjerministrs.

Viņš atkārtoti teica, ka situācija ASV parāda, pie kā noved ultimatīvas prasības budžeta veidošanas procesā. Vienlaikus svarīgākais ir, vai partijām izdosies vienoties par valsts parāda griestu paaugstināšanu.

"Ja netiek panākta vienošanās par parādu griestu paaugstināšanu, tādā gadījumā ir diezgan reāls ASV selektīva defolta risks, un tam var būt jau tālejošākas sekas globālajā finanšu sektorā. Līdz šim ASV vērtspapīri uzskatīti par vienu no drošākajiem ieguldījumu veidiem pasaulē. Sekas ir pat grūti prognozēt, jo vismaz modernajos laikos nekādu precedentu šajā jautājumā nav bijis," sacīja Ministru prezidents.

Viņš gan uzsvēra, ka nevēlas modelēt traģiskus scenārijus, jo politiķi ASV situāciju apzinās un nopietni strādā, lai no problēmām izvairītos. 

Premjers teica, ka pašreizējā nevienošanās par budžetu, kas izraisījusi daļēju valsts institūciju aizslēgšanu, Latviju vismaz pagaidām var ietekmēt minimāli. "Jo ilgāks laiks paiet, jo lielāka ietekme uz ASV ekonomiku, caur to uz pasaules ekonomiku un potenciāli – uz Latvijas ekonomiku. Jāpaiet kādam laikam, lai mēs to sajustu". Dombrovskis uzsvēra: ja pārredzamā laika periodā vienošanās tiks panākta, būtiskai ietekmei uz Latviju nevajadzētu būt.

"Es esmu ļoti optimistiski noskaņots, ka šonedēļ mēs panāksim saprātīgu vienošanos, lai atjaunotu valdības darbību, samaksātu valsts rēķinus un sāktu ilgtermiņa pārrunas, lai nodrošinātu mūsu valsts fiskālo stabilitāti," norādīja Rīds.

Pēc pirmdien notikušās Senāta sanāksmes viņš pavēstīja, ka "mēs vēl neesam panākuši vienošanos, taču panākts ievērojams progress".

"Pacietību, tikai pacietību. Visiem ir jābūt pacietīgiem," sacīja Rīds, paužot cerības, ka "otrdiena būs gaiša diena".

Makonels piebilda, ka "es pievienojos viņa optimismam, ka mēs panāksim rezultātu, kas būs pieņemamas abām pusēm".

Viņu komentāri ir līdz šim spēcīgākā pazīme tam, ka republikāņi un demokrāti, vismaz Senātā, vēlas izbeigt šo politisko krīzi, kas iedragājusi valsts starptautisko reputāciju.

Rīda un Makonela pūliņi ir pēdējā iespēja panākt vienošanos pirms 17.oktobra termiņa parādsaistību griestu paaugstināšanai, taču to veiksme vēl nav nodrošināta.

Ja demokrātu kontrolētais Senāts panāktu vienošanos, tad galvenā uzmanību tiktu pievērsta tam, vai republikāņu Džons Bēners varēs nodrošināt pietiekamu atbalstu ASV Pārstāvju palātā, lai to nodotu parakstīšanai ASVprezidentam Barakam Obamam.

Bēneru sagaida grūtas pārrunas ar republikāņiem saistīto ultrakonservatīvo Tējas dzeršanas kustību, kura iebilst pret jebkādu vienošanos, kurā nav paredzēts apturēt Obamas panāktās veselības aprūpes sistēmas reformu īstenošanu vai samazināt valsts izdevumus.


Написать комментарий