Ieskats Latvijas prostitūcijā: ielasmeita 4,8 promiļu reibumā rīkojas adekvāti

foto: AFP
foto: AFP

Lai gan Latvijā legāli nodarboties ar prostitūciju ir atļauts tikai latenti, jeb dzīvokļos, kā arī nelietojot apreibinošas vielas, prostitūcija joprojām zeļ un plaukst arī Rīgas un Pierīgas šoseju malās. Pie tam, tur nereti sastopamas atkarību nomocītas intīmo pakalpojumu sniedzējas.

Kā portālam Kasjauns.lv pastāstīja Valsts Policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kontroles un pasākumu koordinācijas nodaļas galvenais inspektors Armands Logins, situācija salīdzinājumā ar citiem gadiem īpaši neesot mainījusies: „Tās personas, kas ar prostitūciju nodarbojās pirms tam, to dara joprojām. Precīzas statistikas par to, cik ir šādu personu, mums diemžēl nav, taču pēc novērojumiem varētu teikt, ka ar latento prostitūciju nodarbojas kādas 60 personas, ar ielu prostitūciju, vai internetā, vēl vairāk.
Uz ielām prostitūcija aizliegta, bet ne likvidēta
Legāli nodarboties ar prostitūciju atļauts sev piederošā īpašumā, vai vietā, ar ko noslēgts īres līgums, turklāt personai jābūt vismaz 18 gadu vecai, ar nokārtotu veselības karti. Turklāt nedrīkst atrasties reibumā. Taču realitāte ir nedaudz citāda.
Rīgas šoseju malās, atsevišķās vietās, prostitūtas piedāvā savus pakalpojumus tik bieži, cik tām tīk, turklāt 90% pakalpojuma sniedzēju esot ar kādu atkarību. Vēl jo vairāk – reti kurai no pakalpojumu sniedzējām ir derīga veselības karte. Jāsaka gan, ka aizliegums nodarboties ar prostitūciju uz ielām pakalpojuma sniedzējām nav nekāds šķērslis.
Sodus nemaksā, jo tāpat nav ko zaudēt
Lai nelegālās darbības kontrolētu, regulāri tiekot rīkoti reidi gan uz ielām, gan dzīvokļos, taču nekādas īpaši slepenas operācijas veidotas netiekot. Reidus gan biežāk veidojot tieši brīvdienās, kad interesentu skaits pēc intīmajiem pakalpojumiem pieaug. Arī sodi nav nekādi mazie – piemēram, par intīmo pakalpojumu sniegšanu bez veselības kartes, var nākties atvadīties pat no 500 latu liela naudas soda, taču tas prostitūtas nebiedējot: „Tā kā liela daļa prostitūtu tādu sodu samaksāt nevar atļauties, tiek dots termiņš – viens mēnesis, lai sodu apmaksātu. Ja arī termiņā noteiktajā laikā sods netiek samaksāts, to nodod tālākai izskatīšanai. Tomēr vairumam ir vienalga, šīm personām nekas nepieder, tāpēc nesamaksājot sodu, tāpat nav ko zaudēt,” atklāj Logins.
Armands Logins portālam Kasjauns.lv pastāsta arī interesantākos un šokējošākos momentus, kādi piedzīvoti reidu laikā, piemēram, atklāts, ka arī stiprā dzimuma pārstāvji piedāvā savus pakalpojumus, tāpat esot bijis gadījums, kad persona, kura nodarbojas ar prostitūciju, bijusi 4,8 promiļu alkohola reibumā, bet tās uzvedība bijusi advancēta, sieviete spējusi pat normāli sarunāties un pārvietoties.

Aptaujātie: „Aizliegt vajadzētu šo valsti, nevis prostitūciju”
Arī Kasjauns.lv lasītāju domas par prostitūciju ir visai noraidošas. Lai noskaidrotu, ko lasītāji domā par prostitūciju Latvijā, izveidojām aptauju sociālajos tīklos. Uz jautājumu „Vai uzskatāt, ka Latvijā vajadzētu aizliegt prostitūciju?” atbildēja vairāk nekā 300 respondentu. Vairums aptaujāto atzina, ka legāla, vai nelegāla, šī profesija tāpat nekur neizzudīs. Tomēr liela daļa atzina, ka Latvijā pilnīgi noteikti vajadzētu aizliegt jebkāda veida prostitūciju, jo, piemēram, Lietuvā tas jau ir noticis.
Pārsteidzoši, bet gandrīz tikpat daudz respondentu atbildēja, ka prostitūciju vajadzētu legalizēt vienā konkrētā vietā, bet pārējā valstī pilnībā aizliegt. Nez vai, šāda prakse nāktu par labu, ņemot vērā lielo intīmo pakalpojumu sniedzēju skaitu.
Nedaudz mazāka daļa lasītāju atzina, ka ne jau no labas dzīves kļūst par prostitūtu, jo esot jācīnās ar cēloņiem, nevis ar sekām, toties gandrīz tikpat liela daļa atzina, ka labāk vajadzētu „aizliegt” šo valsti, kura nevar saviem pilsoņiem nodrošināt cilvēka cienīgus dzīves apstākļus, un tiem no izmisuma jāpārdod savs ķermenis.
Tikai viens procents no vairāk nekā 300 respondentu atzina, ka prostitūciju nevajadzētu aizliegt, jo tas, ar ko cilvēki nodarbojas savos mājokļos ir tikai viņu pašu darīšana.


Написать комментарий