Fitch draud samazināt ASV kredītreitingu

foto: nydailynews.com
foto: nydailynews.com

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings apstiprināja ASV kredītreitingu AAA līmenī ar „negatīvu” prognozi. Lielākās pasaules ekonomikas reitings var tikt pārskatīts uz samazinājuma pusi, brīdināja aģentūra.

Strupceļa situācija pārrunās starp republikāņiem un demokrātiem par valsts parāda griestu pacelšanu var iedragāt valsts valdības un politisko institūtu efektivitāti, domā analītiķi.

ASV jau vairāk nekā pusmēnesi atrodas valsts valdības „atslēgšanas” stāvoklī. Prezidents Baraks Obama un kongresmeņi nevar vienoties par budžeta pieņemšanu jaunajam finanšu gadam. Apdraudētas ir arī pārrunas par valsts parāda griestu pacelšanu. Varas iestāžu domstarpības ekonomikas prioritāros jautājumos var novest līdz maksātnespējai, kura izrādīsies graujoša ne tikai Rietumu puslodei, bet arī visai pasaulei, ziņo top.rbc.ru.

Iepriekšējā dienā Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu vairākuma līderis Džons Beiners piedāvāja ASV budžeta un parādu krīzes pārvarēšanas plānu. Senāta vairākuma līderis, demokrāts Harijs Rīds noraidīja kongresmeņa plānu, kurš paredzēja valsts aparāta finansēšanu pašreizējos apjomos līdz 2014. gada 15. janvārim un ASV valsts parāda griestu pacelšanu apmēram līdz nākamā gada februāra sākumam ar mērķi izbrīvēt laiku un spēkus turpmākajām pārrunām.

Atzīmēsim, ka ASV politiķu rīcībā ir mazāk nekā divas diennaktis kompromisa sasniegšanai budžeta un parādu krīzes pārvarēšanai. Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem „ārkārtējo pasākumu” ASV ekonomikas glābšanai no maksātnespējas pietiks tikai līdz 17. oktobrim.


Написать комментарий