Latvijas vērtīgākie uzņēmumi pērn – “Latvenergo”, “Swedbank” un «Latvijas Dzelzceļš"

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas vērtīgākie uzņēmumi pērn bijuši AS "Latvenergo", AS "Swedbank" un AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) , liecina Latvijas vērtīgāko uzņēmumu “TOP 101”, ko veidojuši birža “NASDAQ OMX Riga” un neatkarīgā investīciju bankas pakalpojumu un finanšu konsultāciju kompānija “Prudentia”.

"Latvenergo" par vērtīgāko Latvijas uzņēmumu atzīta jau sesto reizi un tā vērtība novērtēta par 792,2 miljoniem latu, bet pirms gada uzņēmuma novērtējums bija 876,3 miljoni latu, "Swedbank" novērtēta par 466 miljoniem latu, bet LDz - par 423,6 miljoniem latu.

Par ceturto vērtīgāko uzņēmumu "TOP 101" veidotāji atzinuši AS "Ventspils nafta", kuras vērtība lēsta 328,7 miljonu latu apmērā, tai seko AS "Latvijas Valsts meži" - 313,6 miljoni latu, sestā vērtīgākā kompānija bijusi AS "Latvijas Gāze" - 274,1 miljons latu, septītajā vietā - AS "SEB banka", kuras novērtējums bijis 225,7 miljoni latu, astotais vērtīgākais uzņēmums bijis SIA "Lattelecom", kas novērtēts par 216,6 miljoniem latu, devītais - SIA "Latvijas Mobilais Telefons" - 199,4 miljonu latu vērtībā, bet desmitajā vietā "TOP 101" veidotāji ierindojuši AS "Rīgas Tirdzniecības osta", kas novērtēta par 85,5 miljoniem latu.

"TOP 101" veidotāji norāda, ka topā atspoguļota uzņēmuma biznesa vērtība (enterprise value). Izņēmums gan ir bankas un apdrošināšanas sabiedrības - šiem uzņēmumiem tiek atspoguļota akciju vērtība (equity value).

Šāgada "TOP 101" balstīts uz uzņēmumu darbības rādītājiem, kas norādīti 2012.gada pārskatos un kuri iesniegti Uzņēmumu reģistrā līdz 2013.gada septembrim, kā arī citiem publiski pieejamu informāciju.

Pērnā gada vērtīgāko uzņēmumu saraksts līdz ar nozaru apskatiem un ekspertu komentāriem publicēts žurnāla "Kapitāls" novembra numurā un "TOP 101" veidošanu informatīvi atbalstīja "Lursoft IT", norāda "Kapitāla" sabiedrisko attiecību speciālists Raimonds Ločmelis.


Написать комментарий