ASV Senāta līderi vienojās par maksātnespējas pagaidu novēršanu

foto: Lucas Jackson/Reuters
foto: Lucas Jackson/Reuters

ASV Kongresa demokrāti un republikāņi vienojās par valsts parāda griestu pacelšanu un valsts iestāžu darba finansēšanas atjaunošanu pēc daļēja „shutdown”. Par to teikts Senāta demokrātiskā vairākuma līdera Harija Rīda paziņojumā.

Sasniegtajam budžeta kompromisam ir pagaidu raksturs. Pēc H. Rīda vārdiem ir saskaņota budžeta finansēšana līdz 2014. gada 15. janvārim un aizņēmumu limita paplašināšana līdz 7. februārim. Līdz 13. decembrim kongresmeņiem jāpieņem valsts budžetu 2014. gadam. Šī jautājuma saskaņošanai tiks izveidota speciāla komiteja, – ziņo top.rbc.ru.  

Senāta mazākuma līderis, republikānis Mitčs Makkonels apstiprināja ziņojumu par panākto vienošanos.

Baltais nams jau paziņoja, ka ASV prezidents Baraks Obama sveica kompromisa panākšanu un pauda cerību, ka atbilstošu budžeta projektu akceptēs abas Kongresa palātas.

Amerikas likumdevēji 16 dienas nevarēja vienoties ne par ASV budžetu, ne par valsts parāda griestu pacelšanu. Valsts jau otro nedēļu dzīvo jaunajā finanšu gadā bez pieņemta valsts budžeta. Tādēļ no 2013. gada 1. oktobra turpinās ASV valsts aparāta „shutdown”: no 3,4 milj. budžeta sfēras darbinieku vairāk nekā 800 tūkst. atrodas neapmaksātā atvaļinājumā.

Tika slēgti nacionālie parki un muzeji, bet dažās ministrijās „atvaļinājumā” aizgājušo skaits sasniedz 80–90%. Tādēļ jau otro nedēļu netiek izdotas dažas svarīgas makroekonomiskās atskaites, kuras parasti sastāda federālā valdība.

Turklāt situāciju sarežģīja situācija ar valsts parādu. ASV valdība vēl 2013. gada maijā sasniedza valsts parāda griestus, kurus Kongress ir uzstādījis 16,7 triljonu dolāru līmenī (pēc oficiāliem datiem patlaban kopējais ASV parāds sastāda apmēram 16,75 triljonus dolāru, mazliet pārsniedzot limitu uzskaites faktoru dēļ).

Pēdējo mēnešu laikā ASV Finanšu ministrija bija spiesta izmantot tā saucamos ekstraordināros pasākumus (tādus kā dažu transakciju apturēšana ar štatu un municipalitāšu valdībām), lai turpinātu nepārtrauktu parādsaistību apkalpošanu. Tomēr šo pasākumu iespējas izsīks ne vēlāk kā 2013. gada 17. oktobrī.


Написать комментарий