Ukrainas vīndari var neizturēt konkurenci pēc Asociācijas vienošanās parakstīšanas ar ES

foto: Premium Vin
foto: Premium Vin

Ukrainas vīnogu audzētāju un vīndaru asociācija (UVVA) uzskata, ka pēc Asociācijas vienošanās ar Eiropas Savienību parakstīšanas Ukrainas vīna ražotāji nevarēs konkurēt ar Eiropas vīndariem.

„Asociācijas vienošanās ar ES parakstīšana uzliek pienākumu Ukrainas ražotājiem un Eiropas ražotājiem strādāt vīndaru tirgū vienādos apstākļos, bet ar dažādām starta pozīcijām”, – tiek atzīmēts UVVA ziņojumā.

Pēc asociācijas datiem pašu zemes vīndariem paliek aktuāls jautājums par akcīzes nodokli. Piecu gadu laikā Ukrainas likumdošana jāharmonizē ar Eiropas akcīzes nodokli spirta un alkoholisko dzērienu daļā. 1992. gada 19. oktobra Direktīva 92/83/EEC paredz nulles likmes dzirkstošo un nedzirkstošo vīnu grupai, ko var izskatīt kā pozitīvu rezultātu, jo šim segmentam Ukrainā ir liels potenciāls, – ziņo euroua.com.  

Tai pašā laikā vīndaru asociācija atzīmē, ka pārrunu laikā par Vienošanās teksta saskaņošanu Ukrainas puse viegli atteicās no Ukrainas vīndaru tiesībām izmantot ģeogrāfiskos nosaukumus, tādus kā konjaks, madeira, portvīns u.c.

Pārrunu procesā netika ņemts vērā fakts, ka Ukrainas ražotāji netīkoja marķēt pudeles ar vārdu „konjaks”, kuras paredzētas eksportam uz trešajām valstīm.

„Mēs uzstājām tikai uz to, lai varētu turpināt izmantot ģeogrāfiskos nosaukumus Ukrainas teritorijā un pārdot šo produkciju tikai iekšējā tirgū, turklāt apņēmāmies rakstīt šo vārdu vienīgi kirilicā, nepretendējot uz starptautisko latīņu rakstības izmantošanu”, – ziņo UVVA.

Saskaņā ar ziņojumu gadījumā, ja tiks aizliegta nosaukuma „konjaks” izmantošana, reāls scenārijs, ir šī jēdziena aizvietošana ar vārdu „brendijs”. UVVA atzīmē, ka ES lika skaidri nojaust, ka nekādu finansējuma no tās nebūs, bet šos izdevumus būs jāuzņemas Ukrainas valstij.

Kā tika ziņots, Vienošanās parakstīšanas jautājums tiks izskatīts Austrumu partnerības samitā, kurš novembra beigās notiks Viļņā.


Написать комментарий