Aizturētie noliedz, ka zinājuši par metilspirta klātbūtni «točku» dzirā, sacīja Ķuzis

foto: stock.xchng
foto: stock.xchng

Jelgavas nāvīgās dziras bodnieki noliedz, ka zinājuši par metilspirta klātbūtni tirgotajos dzērienos, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Policija ir noskaidrojusi ķēdi, kā inde ir nonākusi Jelgavas "točkās". Proti, kāds jelgavnieks, kurš strādā vienā no Rīgas vairumtirdzniecības bāzām, tur iegādājies 25 litrus indīga metilspirta. Ķuzis sacīja, ka šīs vielas pudeles ir attiecīgi marķētas, skaidri tā pircējam rādot – tā ir inde. Tālāk metilspirts nonācis pie diviem starpniekiem, arī jelgavniekiem, kuri to tālāk nogādāja tirdzniecības vietās un to atšķaidīja, sagatavojot tirgošanai. Tālāk indīgā viela jau nonāca pie "točku" apmeklētājiem.

Ķuzis sacīja, ka "točkās" izņemta kanna ar metilspirtu un uz tās bija saglabājušies marķējumi, kas liecina par vielas indīgumu. Taču aizturētie apgalvo, ka nav zinājuši, ka tirgo indi, apgalvojot, ka tikuši maldināti. Tagad policijai ir jānoskaidro, vai nelegālajā ķēdē iesaistītie zināja, ka iedzert gribētājiem pārdevuši metilspirtu.

Policijas šefs uzsvēra, ka šinī gadījumā nav runa par nelegālā alkohola apriti, bet gan par cilvēku indēšanu ar indi.

Ķuzis noliedza runas, ka policija necīnās ar tā dēvētajām "točkām" un nelegālā alkohola apriti. Ķuzis sacīja, ka viņa rīcībā nav informācijas ar to, ka policisti piesegtu tā saucamo "točku" biznesu. Dzīvojam tiesiskā valstī, kurā ir notikti regulējumi, kā apkarot šo sērgu, skaidroja Ķuzis, sakot, ka praktiski visiem tirgotajiem tiek piemēroti sodi, taču tie ir neiedarbīgi un neattur no tālākām nelikumīgām darbībām. Arī Jelgavas tirgoņi bijuši policijas redzeslokā.

Pēc līdzīgā gadījuma Preiļos, kad desmitiem cilvēku saindējās ar metilspirtu un daži arī nomira, tika grozīts Krimināllikums, ļaujot tirgoņus saukt pie kriminālatbildības, taču tas joprojām ir pārāk maigs sods.

Šogad deviņos mēnešos policija izņēmusi kopumā 60 tonnas nelegālās dziras un, kā norāda Ķuzis, pēdējos gados nelegālā alkohola apjomi krīt.

Jau ziņots, ka Jelgavā, Kazarmes ielas apkaimē, vairāki cilvēki smagi saindējušies ar nezināmas izcelsmes šķidrumu un miruši. Pēdējā informācija liecina, ka pēc toksiskās vielas dzeršanas miruši jau astoņi cilvēki.

Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Metilspirts ir bezkrāsains šķidrums ar etilspirtam līdzīgu smaržu, ko lieto krāsu un laku rūpniecībā, etilspirta denaturēšanai, pievieno šķidrajam kurināmajam. Metilspirtu iedzerot, tas iedarbojas galvenokārt uz nervu sistēmu un ir toksiskāks par etilspirtu.


Написать комментарий