I. Laizāne: Lai pašvaldības neliktu šķēršļus vietējo referendumu rīkošanai un norisei, tie jāfinansē valstij

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neskatoties uz to, ka vairākums Saeimas deputātu atbalsta „Likuma par municipālajiem referendumiem” ideju, kurš tostarp paredz vēlētāju tiesības pieņemt lēmumu par pašvaldību atlaišanu, galīgā likuma pieņemšana atkal ir atlikta.

Jautājumu par to, vai šāds likums Latvijai ir nepieciešams, portāls Gorod.lv uzdeva Saeimas deputātei Inesai Laizānei (VL–TB/LNNK), kura atbildēja, ka likums veicina pilsoņu iniciatīvu, kas ir apsveicams.

Deputāte atzīmēja, ka kopumā viņa atbalsta likuma par vietējiem referendumiem ideju, bet pēc viņas domām likumprojekts jāizstrādā līdz galam, lai tas kļūtu maksimāli konkrēts un skaidri noteiktu, kādos gadījumos referendumi var notikt, un tieši kā tie jārīko.

„Ir acīmredzams, ka deputāti centīsies pieņemt likumu pirms Saeimas vēlēšanām. Valsts iedzīvotājiem jābūt tiesībām ne tikai atlaist Saeimu, bet arī pašvaldības, ja municipalitāšu darbība neapmierina iedzīvotājus. Domāju, ka gribētāju izmantot šīs tiesības netrūks arī Daugavpilī.

Referendumi vienmēr ir saistīti ar izdevumiem, bet demokrātija ir dārga varas forma. Bet, ja mēs dzīvojam demokrātiskā valstī, tad mums jāpieņem to, ka par visu ir jāmaksā. Ja likums tiks pieņemts, manuprāt, vietējo referendumu finansēšana jāuzņemas valstij. Ja tas gulsies uz pašvaldību pleciem, tad tās darīs visu iespējamo, lai liktu šķēršļus referendumu rīkošanai un norisei”, – atzīmēja Inese Laizāne.


Написать комментарий