Lietuvas kino dienas atklāja vēstnieks, slavenie režisori un Lietuvas populārākā kinofilma

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 17.oktobrī, kinoteātrī „Renesanse” tika atklātas Lietuvas vēstniecības un Daugavpils Latviešu kultūras centra organizētās Lietuvas kino dienas.

Šo nozīmīgu pasākumu atklāja Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis, kurš pastāstīja, ka Lietuvas kino nedēļa tiek veltīta Lietuvas pārstāvniecībai Eiropas Savienībā. Lietuvas kino dienu ietvaros daugavpiliešiem piedāvās šīs valsts kinematogrāfijas žanru daudzveidību.

Pēc viena no Lietuvas kino dienu rīkotāja – Artūra Jevdokimova – vārdiem, četru dienu laikā Daugavpils skatītāju uzmanībai piedāvās labākās pēdējo 20 gadu Lietuvas režisoru kinofilmas.

„Lietuvā kino piedzīvoja dažādus laikus. Pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā Lietuvā darbojās vairāki jauni režisori un neatkarīgas kinostudijas.

Pēc tam lietuviešu kino vēsturē bija iestājušies grūtie laiki, tomēr arī tad tika veidotas kvalitatīvas filmas.

Pēdējo 8 gadu laikā situācija mūsu kinematogrāfijā ir uzlabojusies – tiek veidotas labas filmas, un tās ir ļoti dažādas. Parādās jauni vārdi, kuri iegūst atpazīstamību arī pasaulē, lietuviešu filmas piedalās prestižos kinofestivālos. Tādēļ var apgalvot, ka Lietuvas kino ir nākotne, tāpat, ka ir tagadne un bijusi ļoti skaista pagātne”, atzīmēja A.Jevdokimovs.

Lietuvas kino dienas tika atklātas ar Lietuvā populārā režisora Raimunda Baņona filmu „Bērni no „Amerikas” viesnīcas”, kura lietuviešu televīzijā tiek rādīta katru gadu.

Savu kinofilmu režisors uzskata par retro filmu: tā tika izveidota 1990.gadā un attēlo 1972.gadā Kauņā notikušo, kad jaunietis Romas aizdedzināja sevi pretī Komunistiskās partijas ēkai. Viņa mājās tika atrasta zīmīte, kurā bija rakstīts, ka viņš upurē savu dzīvību brīvās Lietuvas vārdā. 2,5 nedēļu laikā Kauņā notika nemieri, vēlāk sākās represijas.

Filmas režisors ir pārliecināts, ka šī filma stāsta ne tikai par šo jaunieti, bet arī par zudušo paaudzi.

Visi interesenti iepazīties ar Lietuvas režisoru labākajām filmām varēs līdz svētdienai, 20.oktobrim. Kino afiša ir pieejama šeit.



Написать комментарий