Bērna izkārnījumos atrada indi, kurai nav pretindes

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tas izklausās pēc zinātniski fantastiskās filmas sižeta, bet tā ir realitāte: zinātnieki atrada jaunu botulotoksīna veidu, kuram nav pretindes.

Iepriekš zinātniekiem bija zināms, ka botulismu (smago toksisko infekcijas saslimšanu, kura rada nervu sistēmas bojājumus) izraisa 7 ierosinātāju tipi – A, В, С, D, Е, F un G. Tomēr nesen Kalifornijas Sabiedriskās veselības aizsardzības departamenta (California Department of Public Health) zinātnieki paziņoja, ka viņi ir konstatējuši jaunu nāvējošā toksīna H tipu ar botulismu sirgstošā bērna izkārnījumos, – vēsta news.siteua.org.

Pētnieku komanda noteica jaunā toksīna tipa DNS secību un secināja, ka tas ir „atsevišķs atzars botulisma saimes kokā”. Konstatētais botulotoksīns pārsteidza zinātniekus – tas izrādījās par stiprāko zinātnei pazīstamo indi. Pēc zinātnieku vārdiem pietiek tikai ar 10 nanogramu toksīna ieelpošanu, lai nogalinātu pieaugušu cilvēku.

Zinātnieki mēģināja atrast pretindi (līdzekli, kas mazina vai pārtrauc indes iedarbību uz organismu), bet viņu mēģinājumi nevainagojās ar panākumiem. Pēc New Scientist ziņām H tipa toksīns vāji reaģēja uz vairākām standarta pretindēm, kuras ir ASV Saslimšanu kontroles un profilakses centra (CDC) rīcībā. Tomēr neviena no pretindēm neizglāba peles no toksīna nāvējošās iedarbības.

Zinātnieki nenolaida rokas un mēģināja izveidot trušiem antivielas pret jauno toksīnu, bet vēlāk atzina, ka iegūtie imomunoglobulīni nav efektīva pretinde cilvēkam.

„H tipa toksīnu nevar neitralizēt ne ar vienu pret toksisku serumu, bet tas nozīmē, ka mums nav efektīvas šīs botulisma formas ārstēšanas metodes. Peles, kurām tika ievadīta A tipa pretinde, nomira 24 stundu laikā, bet B tipa pretindi saņēmušās peles – 48 stundu laikā.

„Mēs sasniedzām zināmus panākumus ar trušu antivielām, bet nevaram tās nosaukt par efektīvu pretindi”, - paziņoja Kalifornijas Saslimšanu kontroles un profilakses departamenta darbinieki Džeisons Barašs un Stīvens Arnons.

Pēc pētījuma rezultātu analīzes zinātnieki spēra bezprecedenta soli – atteicās ziņot par H tipa toksīna DNS struktūru. Zinātnieki baidās, ka jauno botulotoksīna veidu var izmantot kā bioloģisku ieroci. Tādēļ viņi nepubliskos ziņas līdz brīdim, kamēr neatradīs efektīvu pretindi.


Написать комментарий