Ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju naudu krāj, nesaskaņojot ar ģimeni

foto: malinalife.ru
foto: malinalife.ru

Lielākajai daļai jeb 78% Latvijas iedzīvotāju, kuri veic uzkrājumus, ir savs individuālais uzkrājums. 26% jeb teju katrs ceturtais no krājējiem to dara nesaskaņojot ar ģimenes locekļiem.

Tikai 22% aptaujāto uzkrājumu veidotāju izvēlas kopīgu ģimenes uzkrājumu. Savukārt 18% respondentu naudu krāj gan kopīgi ar ģimeni, gan katrs pats individuāli, atsaucoties uz veiktā pētījuma datiem, informē banka Citadele

«Lai arī pētījuma rezultāti rāda, ka Latvijas iedzīvotāji lielākoties veic individuālus uzkrājumus un bieži vien nesaskaņojot ar ģimenes locekļiem, tomēr uzkrājumu mērķis ir celt kopējo ģimenes labklājības līmeni, piemēram, iegādājoties māju, dzīvokli vai automašīnu,» skaidro bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

Visbiežāk iedzīvotāji vēlētos sakrāt naudu mājai vai dzīvoklim, ko norādīja 35% respondentu. Otra populārākā atbilde ir parādu nomaksa, ko norādīja katrs piektais aptaujas dalībnieks jeb 21%. Savukārt 17% respondentu par sakrāto naudu vēlētos doties ceļojumā. Tāpat pieminēti arī cita veida uzkrāšanas mērķi, kā piemēram, automašīnai, sagādāt pārsteigumu mīļotajam cilvēkam un citi. Šāda tendence saglabājas teju visās vecuma grupās, vienīgi iedzīvotāji, kuri vecāki par 50 gadiem, visvairāk uzkrāt vēlētos ceļojumam.

Starp uzkrājumu veidotājiem paradumi ir līdzīgi neatkarīgi no dzimuma. Gan sievietes, gan vīrieši visbiežāk veic individuālus uzkrājumus, ko norādīja 30% vīriešu un 32% sieviešu. Savukārt TOP3 populārākie mērķi, kam iedzīvotāji vēlētos uzkrāt, starp dzimumiem nedaudz atšķiras – pirmajā vietā gan sievietēm (35%), gan vīriešiem (35%) ir mājoklis, otrajā – sievietes (21%) vēlētos krāt naudu ceļojumam, bet vīrieši (22%) – parādu atmaksai. Savukārt trešajā vietā – sievietes (20%) min parādu atmaksu, bet vīrieši (15%) vēlētos uzkrāt automašīnai.


Написать комментарий