Lietuvas vēstnieks Latvijā: Cilvēku masveida aizbraukšana uz ārzemēm ir kopēja mūsu valstīm

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lietuvas Ārkārtas un Pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ričards Degutis, kurš apmeklēja mūsu pilsētu Lietuvas kino nedēļas ietvaros, dalījās ar portālu Gorod.lv ar savu redzes viedokli par valsts iedzīvotāju migrācijas problēmu.

Pēc diplomāta domām mēs redzam noteiktas ekonomiskās migrācijas tendences. Migrācija notiek no Austrumiem uz Rietumiem – uz Eiropas Savienības teritoriju.

„Protams, ka tās iemesli ir sociāli ekonomiski. Mēs varam runāt par daudzām šīs tendences izmaiņu iespējām un instrumentiem, bet, kamēr mēs neradīsim pieņemamus sociāli ekonomiskos apstākļus cilvēkiem, kādi ir valstīs, uz kurām novērojams liels iedzīvotāju aizplūdums, līdz tam brīdim šo problēmu nevarēs atrisināt. No Lietuvas tāpat kā no Latvijas iedzīvotāji dodas uz Angliju, Īriju, Zviedriju un Norvēģiju.

Šobrīd Lietuvas valdība ir izveidojusi programmu ar nosaukumu „Globālā Lietuva”, kas ir orientēta uz Lietuvas diasporu, kura izbrauca no valsts pēdējo 15–20 gadu laikā. Galvenais šīs valsts programmas uzdevums ir saglabāt kontaktus ar diasporu, turēt to politiskajā un ekonomiskajā informācijas telpā, darīt visu, lai cilvēki būtu ieinteresēti uzturēt kontaktus ar dzimteni.

Pildot šo uzdevumu, mēs varēsim sagatavot mūsu cilvēkus repatriācijai, bet tikai ar nosacījumu, ka viņiem tiks radīti piemēroti sociāli ekonomiskie apstākļi. Bet tikai, kad tas notiks, cik cilvēku jau ir integrējušies citās valstīs un kāds to skaits gribēs atgriezties, nav zināms.

Piemēram, pirms 5 gadiem Lietuvā bija novērojama pozitīva tendence: atgriezās daudz vairāk cilvēku nekā aizbrauca. Pēc tam sākās jauns izbraukšanas vilnis. Patlaban atkal pieauga to skaits, kuri atgriezās dzimtenē. Kā lai tas arī nebūtu, izvirzīt sev uzdevumu ar kaut kādiem spēka instrumentiem atgriezt cilvēkus atpakaļ, ir nesaprātīgi.

Tomēr līdz šim laikam saglabājas negatīva situācija, un ar kaut kādiem īpašiem panākumiem mēs nevaram lielīties”, – domā diplomāts.

R. Degutis uzskata, ka Latvijas repatriācijas programma 2013. – 2016. gadam ir ļoti interesanta, jo tā ir orientēta uz apstākļu radīšanu mūsu pilsoņu repatriācijai.


Написать комментарий