70% iedzīvotāju atbalsta ātro kredītu izsniegšanas ierobežošanu

foto: creditpro.lv
foto: creditpro.lv

Lielākā daļa jeb 70% iedzīvotāju uzskata, ka valstij ir jānosaka stingrāki ierobežojumi tā saucamo ātro kredītu izsniegšanai iedzīvotājiem, liecina pētījumu centra SKDS Latvijas iedzīvotāju aptauja.

Tāpat 71% aptaujāto iedzīvotāju norāda, ka ir jānosaka ātro kredītu procentu izmaksu ierobežojumi.

Kā liecina aptaujas rezultāti, kopumā 70,1% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka būtu jānosaka stingrāki ierobežojumi tā saucamo ātro kredītu izsniegšanai iedzīvotājiem, nekā tie ir patlaban, pat ja tas nozīmētu, ka šādā gadījumā tie vairs nebūtu tik viegli pieejami. Viedokli, ka ātro kredītu izsniegšanai ierobežojumi nebūtu jānosaka, pauda 19,7% respondentu, bet 10,2% nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Arī vērtējot, vai valstij būtu jāierobežo ātro kredītu procentu likmju apmēri, pat ja tas nozīmētu, ka Latvijā uzņēmumi pārstātu izsniegt nelielus aizdevumus uz īsiem termiņiem, apstiprinošu atbildi, ka šādi ierobežojumi būtu jānosaka, sniedza pārliecinošs vairākums respondentu - 71%. Kopumā tikai 16% uzskatīja, ka valstij nebūtu jāierobežo ātro kredītu procentu likmju apmēri, bet 13% nebija viedokļa šajā jautājumā.

Kaut ilgstošajās diskusijās ar nozares komersantiem netika rasta vienošanās par vairākiem ātro kredītu nozari regulējošiem jautājumiem, Ekonomikas ministrija uzskata, ka ātro kredītu izmaksas ir jāsamazina un būtiski jāstiprina prasības patērētāju maksātspējas izvērtēšanai. Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi un šodien, 21.oktobrī, Ministru kabineta komitejas sanāksmē tiks skatīti attiecīgi priekšlikumi grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Aptauju pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veica pētījumu centrs SKDS, augustā aptaujājot 1000 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Написать комментарий