Pašdarbības māksliniece no Daugavpils prezentēja izstādi Zarasos

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka optimistiem ir vienkāršāk, ne jau tāpēc, ka viņiem nav problēmu, bet tāpēc, ka pozitīvs pasaules redzējums palīdz baudīt dzīvi.

Pie šāda tipa cilvēkiem pieder Velta Loce. Apskatot viņas gleznas, ir grūti noticēt, ka viņa nav profesionālā māksliniece un glezno tikai 3 gadus. Spilgtas krāsas, skaistas Latgales ainavas, gleznainā klusā daba rada cilvēkos ļoti pozitīvu noskaņojumu. Piektdien, 18.oktobrī, Veltas Loces izstāde „Mana dvēsele” tika atklāta Zarasu novadpētniecības muzejā (Lietuva).

Māksliniece pastāstīja portālam Gorod.lv, ka viņai kopš bērnības patika zīmēt, bet traucēja ikdienišķas lietas, mācības, vēlāk – ģimene, darbs. Taču, kad izauga bērni, 53 gadus veca Velta Loce pameta labi apmaksātu darbu un pievērsās radošajai darbībai.

Pēc pašdarbības mākslinieces vārdiem, viņa neorientējas glezniecības stilos un žanros, uzskatot, ka viņas radītām gleznām jāpriecē cilvēki, tām jābūt saprotamām un jārāda labs noskaņojums. „Man ir svarīgi, lai visapkārt valdītu harmonija: lai tā būtu krāsās, pasaules uztverē, dzīvē, tādēļ man nav saprotama abstraktā māksla un abstraktās substances”, paskaidroja viņa.

Neskatoties uz to, ka māksliniece ir radījusi aptuveni 150 gleznas, viņa nesteidzas tās dāvināt vai pārdot – viņai esot žēl šķirties no tām, tādēļ tika slēgta viņas mākslas galerija Bornemountā (Anglija), kura pastāvēja aptuveni gadu.

Velta Loce aktīvi mācās: vēro, pēta, piemeklē toņus, izmanto dažādas tehnikas, viņa apmeklēja slavena angļu mākslinieka Martina Klozes nodarbības. Mākslinieks bija pārsteigts par Veltas meistarības līmeni un to, ka viņa neprata sajaukt krāsas.

Izstādes atklāšana Zarasos bija tikpat pozitīva un dzīvespriecīga, kā tās autore. Pēc dažām apsveikumu runām Velta un tautas ansamblis no Preiļiem iepriecināja klātesošus ar dziesmām latgaliešu, latviešu un krievu valodās. Izstādes atklāšanā piedalījās Daugavpils novada domes pārstāvji, Brīvo mākslinieku asociācijas, Lietišķo sieviešu asociācijas sieviešu kluba pārstāvji, kā arī Lietuvas Saeimas deputāta palīgs. Pasākuma dalībniekus gaidīja arī mākslinieces sagādātais cienasts.

Izstādē ir piedāvāti 85 darbi bez nosaukumiem, jo Velta ir pārliecināta, ka katrs apmeklētājs atklās gleznā kaut ko savu, individuālu.

Izstāde „Mana dvēsele” Zarasos būs apskatāma līdz gada beigām.



Написать комментарий