Daugavpils novadā pieaugusi ēku un zemes kopējā kadastrālā vērtība

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kadastrālo vērtību kopsummas Daugavpils novadā kopumā zemei pieaugušas par 7%, bet ēkām par 3%, ziņots Daugavpils novada domes mājas lapā, atsaucoties uz Valsts zemes dienesta (VZD) datiem.

Kadastrālo vērtību izmaiņas galvenokārt ietekmē nekustamā īpašuma tirgus tendences. Nosakot bāzes vērtības 2014.gadam, tika izmantota VZD pieejamā informācija par 2011. un 2012.gadā valstī notikušajiem darījumiem.

Daugavpils novadā minētajā periodā aktīvākais bija lauku zemes tirgus (900 darījumi). Pārējos nekustamā īpašuma tirgus segmentos aktivitāte nebija tik liela – reģistrēti gandrīz 500 darījumi, kuros pārdota zeme kopā ar ēkām un nedaudz vairāk nekā 200 darījumi ar dzīvokļiem.

2014.gadā lielākajā dāļā novada pagastu mainīsies bāzes vērības lauksaimniecības zemei. Dzīvojamās apbūves īpašumiem, komercdarbības un ražošanas objektiem izmaiņas ir tikai Kalkūnes pagastā.

Pamatojoties uz notikušajiem darījumiem ar lauksaimniecības zemi, Kalkūnes pagastā bāzes vērtība lauksaimniecībā izmantojamai zemei samazināsies vidēji par 8%, bet Višķu pagastā  darījumi neuzrāda vērtību izmaiņas, tāpēc bāzes vērtība nemainīsies. Visos pārējos novada pagastos bāzes vērtība lauksaimniecībā izmantojamai zemei pieaugs par 3% - 18%, vidēji par 12%.

Dzīvojamās apbūves īpašumiem izmaiņas būs Kalkūnes pagastā izdalītajā jaunajā piepilsētas vērtību zonā Kalkūni, arī Naujenes pagasta Vecstropos, kurā notikušie tirgus darījumi liecina, kas iepriekšējā periodā šī teritorija nav bijusi pietiekami novērtēta.

Kā minēts, komercdarbības objektiem līdzīgi kā dzīvojamajiem īpašumiem, bāzes vērtību pieaugums būs tikai Kalkūnes pagastā.

Jāatzīmē, ka sīkāka informācija par Kadastra informācijas sistēmā reģistrētajiem objekta datiem un prognozēto kadastrālo vērtību var uzzināt portālos www.kadastralavertiba.lv un www.kadastrs.lv.


Написать комментарий