Latvijā veiksmīgi īstenotas vienas no sarežģītākajām sirds operācijām pasaulē

foto: AP
foto: AP

Latvijas Kardioloģijas centrā paveiktas pasaulē pirmās divas operācijas augsta riska pacientiem ar sirds vārstuļa nepietiekamību. Izmantojot īpašu ierīci, tika samazināts mitrālā vārstuļa atvērums un atjaunota vārstuļa funkcija, portālu "Delfi" informēja LU Kardioloģijas Zinātniskā institūta zinātniskā asistente Iveta Bajāre.

"Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas" Latvijas Kardioloģijas centra Hibrīdoperāciju zālē tika veiktas divas operācijas pacientiem, kuriem medikamentoza terapija bija nepietiekama, bet ķirurģiskas iejaukšanās risks būtu bijis par augstu.

Ierīce tika implantēta, pacientiem atrodoties vispārējā narkozē bez mākslīgās asinsrites caur cirkšņa un kakla vēnu vienlaicīgi. Lai to paveiktu bija nepieciešama liela invazīvo kardiologu, anesteziologu un kardioloģijas māsu komanda. Operāciju paveica Dr. Inga Narbute, Dr. Ainārs Rudzītis, Dr. Ginta Kamzola, Dr. Milāna Zabunova un citi augsta līmeņa speciālisti, profesora Andreja Ērgļa vadībā.

Operācijās piedalījās arī kardiologs Dr. Martins Tomass no Londonas St. Tomas' klīnikas un ierīces izstrādātājs Dr. Džeisons Rodžers no ASV. Nākamās operācijas plānotas Londonas un Parīzes vadošajās klīnikās.

Tiek uzsvērts, ka nākotnē šādas operācijas glābs tos augsta riska pacientus ar sirds vārstuļa nepietiekamību, kuriem medaikamentoza terapija ir par vāju, bet ķirurģiska iejaukšanās būtu pārāk riskanta.
Mitrālā vārstuļa nepietiekamība veicina sirds mazspējas progresu un 5 gadu laikā 50% gadījumu tā var novest līdz pāragrai nāvei.

Jaunā ierīce mitrālā vārstuļa funkciju korekcijai klīniskajā praksē varētu tikt ieviesta tuvāko gadu laikā.


Написать комментарий