Tieslietu ministrs: okupācijas piemineklim nav vietas līdzās Gaismas pilij 37

foto: F64
foto: F64

Piemineklim «Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem» jeb tā dēvētajam Uzvaras piemineklim, kas simbolizē okupācijas varu, nav vietas līdzās Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, tā LNT raidījumā 900 sekundes pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Nākotnē šī pieminekļa vietā varētu atrasties, piemēram, starptautisks stadions, taču pašam piemineklim Rīgas panorāmā būtu jāizskatās citādāk – neesot pieļaujams, ka tas atrodas līdzās Gaismas pilij, norādīja ministrs.

Jautāts, vai diskusijas par pieminekļa nojaukšanu un pārcelšanu nešķels sabiedrību, ministrs pauda, ka par vēstures lietām būtu jāsāk runāt atklāti un ka patlaban sabiedrību šķeļ atšķirīgi viedokļi par vēstures faktiem. Patlaban vēl ir pāragri runāt par viņa pārstāvētās Nacionālās apvienības plāniem saistībā ar šo jautājumu.

Portālā ManaBalss.lv par iniciatīvu, kas piedāvā nojaukt tā dēvēto Uzvaras pieminekli, un atjaunot laukuma vēsturisko plānojumu, parakstījušies vairāk nekā 9800 cilvēku. Ja tiks savākti vēl aptuveni 200 paraksti, iniciatīva tiks iesniegta skatīšanai Saeimā. Iniciatīva portālā publicēta pērn aprīļa nogalē, neilgi pēc referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Vēsturiski Uzvaras parkā plānots būvēt svētku laukumu vairāk nekā 200 tūkstošiem apmeklētāju, amfiteātra formas sporta stadionu, kas varētu uzņemt vairāk nekā 25 tūkst. skatītāju, sanāksmju pili ar vairāk nekā 10 tūkst. vietu, arī 60 metrus augstu Uzvaras torni, pie kura uzbūvēta svētnīca tautas varoņiem, un vairākus desmitus metru platu Uzvaras aleju. Minētās būves ir vien daļa no Uzvaras laukuma izbūves dažādo projektu autoru iespaidīgajām iecerēm, kam, pēc iniciatīvas autoru teiktā, pirmskara laikā no valsts budžeta paredzēti 29,5 miljoni latu, bet iedzīvotāji 1938. un 1939.gadā saziedojuši vairāk nekā 11 miljonus latu.

«Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes. Latvijas valsts laika projekts, ko izstrādāja un akceptēja ievērojamākie latviešu arhitekti, inženieri, valstsvīri, ir jāīsteno līdz galam,» uzskata parakstu vākšanas idejas autori Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks.


Написать комментарий