Daugavpils skolēnu vecākus aicina sekot bērnu skolas somu svaram un saturam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nav noslēpums, ka skolas somas sver visai daudz, un tas sagādā diskomfortu, atsevišķos gadījumos pat problēmas ar veselību, piemēram, rada mugurkaula deformāciju.

Lai parūpētos par mūsu bērnu veselību, Daugavpils pilsētas skolās atkal tiek izsludināta pētniecības akcija „Skolas soma”, kuras ietvaros tiks noteikts katra skolēna skolas somas svars. Pēc Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes veselības veicināšanas koordinatora Ruslana Bespjatija vārdiem, akcijas rezultāti būs zināmi novembrī.

Pēc Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes pārstāvja domām, minētās akcijas ietvaros skolēnu mugursomu svars jākontrolē ne tikai skolas medmāsām un klases audzinātājiem, bet arī skolēnu vecākiem.

Vecākus aicina sekot līdzi sava bērna skolas somas svaram un kontrolēt tās saturu, jo bieži vien somas svars vairākkārt pārsniedz noteikto normu. It īpaši tas attiecas uz sākumskolas skolēniem, jo tieši viņiem tiek konstatēs liekais saturs – sulas pakas, minerālūdens vai limonādes pudeles, rotaļlietas, nevajadzīgas klades un mācību grāmatas. Turklāt dažreiz pat tukšas skolas somas sver vismaz divus kilogramus.

Saskaņā ar esošajiem standartiem, līdz 9 gadiem veca skolēna skolas somai jāsver 2,5-3,5 kg. 9-11 gadus vecie skolēni var nēsāt 3,5-4 kg smagas skolas somas. 12-13 gadus vecu pusaudžu skolas somām nav jābūt smagākam par 4,5 kg, bet 14-15 gadus vecu pusaudžu somām – par 5 kg. 16 gadus veci vidusskolēni var nēsāt skolas somas, kuru svars ir vairāk par 5 kg.

Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes speciālisti iesaka vecākiem nesteigties atteikties no vecām mugursomām, kuru ietekmē bērna mugura paliek taisna, bet slodze tiek vienmērīgi sadalīta uz abiem pleciem.

Jāatzīmē, ka dažās pilsētas skolās skolēniem tiek iedalīti divu mācību grāmatu komplekti, savukārt sākumskolas skolēni mācību līdzekļus atstāj klasē.


Написать комментарий