VID ģenerāldirektores amatam virza Ināru Pētersoni

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Finanšu ministrs Andris Vilks apstiprināšanai valdībā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatam virza Ināru Pētersoni, kura jau kopš šā gada jūnija ir ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja.

Minēto jautājumu paredzēts skatīt valdības sēdē otrdien, 22.oktobrī, portālu BNN informē Finanšu ministrija.

«Ināras Pētersones bagātīgā darba pieredze ir ļāvusi viņai pilnvērtīgi iepazīt un izprast dienesta darba specifiku un sīkākās nianses. Bez tam viens no viņas lielākajiem profesionālajiem sasniegumiem ir tik nepieciešamā VID orientācija uz ikvienu nodokļu maksātāju un vērienīgais darbs pie ēnu ekonomikas apkarošanas. Viņa ir mērķtiecīga un jau skaidri ir definējusi darba prioritātes. Manuprāt, lielāks uzsvars dienesta darbā jāliek nevis uz represijām un sodiem, bet gan uz preventīvu darbu, ievērojot samērīgumu un organizējot konsultācijas. Tādējādi Inārai Pētersonei un visam VID kolektīvam būs jāstrādā pie nodokļu iekasēšanas uzlabošanas, ēnu ekonomikas apkarošanas un darba organizēšanas, veicinot godīgu nodokļu nomaksu,» pauž finanšu ministrs Andris Vilks.

Pētersone nodokļu jomā strādā kopš 1995.gada. Gandrīz 15 gadus viņa vadījusi VID struktūrvienības, kuru darbs saistīts ar audita un nodokļu kontroles organizēšanu, savu profesionālo karjeru veidojot no auditores līdz ģenerāldirektora vietnieces amatam. Pētersone ieguvusi profesionālo maģistra grādu ar lauksaimniecības ekonomista grāmatveža kvalifikāciju, kā arī maģistra grādu un uzņēmumu un iestāžu vadītāja kvalifikāciju.

Tāpat Pētersone papildinājusi un pilnveidojusi savas zināšanas un prasmes dažādās apmācībās un semināros saistībā ar uzņēmumu vadības un personālvadības jautājumiem, publiskās komunikācijas jautājumiem, informācijas tehnoloģiju drošības noteikumu prasībām, kā arī muitas jomā.

BNN jau vēstīja, ka Vilks ir pārliecināts, ka Valsts ieņēmumu dienests būtu jāvada Inārai Pētersonei. Taču vienīgie, kas iepriekš cēluši iebildumus, bija Vilka paša partijas biedri no Vienotības.

Jūnijā no VID ģenerāldirektora amata aizgāja Nelija Jezdakova. Vilks viņas amatā iecēla VID ģenerāldirektores vietnieci Ināru Pētersoni un neslēpa, ka viņu par VID vadītāju redz arī nākamos piecus gadus. Pētersones pozīcijas sašķobīja Jezdakovas korupcijas lieta. Viņa izteica atbalstu savai bijušajai priekšniecei. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par izmeklēšanas gaitu neko neziņoja un publiskajā telpā radās šaubas, vai tik pie kukuļņemšanas tuvumā nav bijusi arī Pētersone.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizturējis Jezdakovu. Viņai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jezdakova no šā gada 11.jūlija ir pieņemta darbā par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora ārštata padomnieci.

Viņas galvenie darba pienākumi ir saskaņā ar VID ģenerāldirektora uzdevumu līdzdarboties attīstības plānošanas dokumentu, informatīvo ziņojumu un normatīvo aktu projektu izstrādē, sniegt atzinumus par tiem un priekšlikumus to pilnveidošanai, kā arī sniegt priekšlikumus VID ģenerāldirektoram VID struktūras optimizācijai un pilnveidošanai, informē VID Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jezdakovas pienākumu vidū ir arī pārstāvēt VID Saeimas komisiju, Ministru kabineta, ministriju, starpinstitūciju un starptautisko komiteju un darba grupu darbā, sanāksmēs, sēdēs, apspriedēs un komisijās saskaņā ar VID ģenerāldirektora uzdevumu vai pilnvarojumu, kā arī piedalīties VID apspriedēs, komisijās un darba grupu darbā u.c.

Tāpat ziņots, ka Jezdakova šovasar finanšu ministram iesniedza lūgumu pēc pašas vēlēšanās viņu atbrīvot no ieņemamā amata, sākot ar 10.jūliju. Finanšu ministrs atlūgumu pieņēma, un valdība 2.jūlijā nolēma amatpersonu no amata atbrīvot.


Написать комментарий