Latvijas izglītības un zinātnes ministra birojā sarunas norit krievu valodā

foto: baltic-ireland.ie
foto: baltic-ireland.ie

Bijusī Rīgas mēra Nila Ušakova preses sekretāre, tagad izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska biroja vadītāja Anna Kononova pēkšņi aizgāja no intervijas, kad viņai sāka uzdot jautājumus par sarunvalodu ministra birojā, kas esot krievu valoda. Kononova tā arī skaidru atbildi nesniedza…

Interviju ar Kononovu, kuru sava rakstura dēļ Rīgas domē savulaik dēvēja gan par dzelzs lēdiju, gan pelēko kardinālu un kura pusgadu pirms pašvaldības vēlēšanām pēkšņi pameta darbu „Saskaņas centra” vadītajā Rīgas domē un tagad kļuvusi par izglītības ministra Vjačeslava Dombrovska (Reformu partija) biroja vadītāju, pirms nedēļas bija sarunājis mārketinga un sabiedrisko attiecību portāls 7guru.lv.

Intervijas sākums bijis mierīgs – Kononova bija atklāta un vaļsirdīga, tomēr brīdī, kad tika uzdoti neērtāki jautājumi, sarunas gaisotne kļuva nervoza un noslēdzās pēkšņi, kad viņa piecēlās un pameta sarunas vietu, nevēloties atbildēt uz visiem 7guru.lv interesējošiem jautājumiem, sakot, ka tā ir „pasūtījuma intervija”.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka šī gada maijā par izglītības un zinātnes ministru apstiprinātā Dombrovska birojā līdz ar Kononovas kļūšanu par tā vadītāju sarunvaloda esot krievu. Vasaras vidū par to pavēstīja iepriekšējā ministra Roberta Ķīļa padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Reinis Tukišs, kurš teica:

„Esmu ļoti liberāls cilvēks, bet arī man vieglu neērtības sajūtu rada fakts, ka Latvijā Izglītības ministrija tiek vadīta, ministram un biroja vadītājai sazinoties galvenokārt krievu valodā.”

Vēlāk ministrs Dombrovskis sarunā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu taisnojās, ka „Izglītības un zinātnes ministrijā ir tikai viena oficiālā valoda, un tā ir valsts jeb latviešu valoda”. Vienlaikus viņš norādīja, ka divatā ar krievu tautības cilvēku runās savā dzimtajā valodā - krievu valodā.

Skaidrību, kādā valodā tad tiek vadīts Izglītības un zinātnes ministrijas darbs, vēlējās noskaidrot 7guru.lv žurnāliste, kura Kononovai uzdeva jautājumu: „Vai tā ir taisnība, ka izglītības ministra birojā galvenā sarunvaloda ir krievu?” Ministra biroja vadītāja saniknojās un vien noteica: „Nu, es saprotu, ka jums ir sadiktēts... Es domāju, ka mēs varam beigt interviju un es nevēlos atbildēt uz šādiem jautājumiem.”

Tāpat Kononovai tika uzdots jautājums par to, kas viņu mudināja pamest darbu Rīgas domē: „Šķiet dīvaini, ka pusgadu pirms vēlēšanām aizgājāt no darba. Daudzas baumas virmo ap naudas lietām. Piemēram, ka cilvēkiem vajadzēja maksāt, lai tiktu vizītē pie Nila Ušakova.” Uz to Kononova atbildēja:

„Jums ir jāiet runāt ar tiem, kas šīs baumas izplatīja. Es tagad gribu uzdot jautājumu, kurš ir šīs intervijas pasūtītājs? Kāpēc jums šī intervija ienāca prātā? Jautājumus jums arī kāds uzrakstīja vai jūs pati viņus rakstījāt? Baumas es nekomentēju. Pēdējā laikā par mani var izlasīt ļoti daudz kā interesanta, ja jūs vēlaties uzdot par to visu arī man jautājumus, tad mēs izbeidzam šo interviju.”


Написать комментарий