Pateicoties J.Careva darba grupai, izvērtējot SIA „Daugavpils ūdens” darbu, tiks ietaupīts vairāk kā pusmiljons latu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāla Gorod.lv redakcijā saņemtajā preses relīzē tiek ziņots, ka oktobra beigās speciālisti iesniedza pirmo atskaiti par paveikto darba grupai, kas deputāta Jevgeņija Careva vadībā pārbauda SIA „Daugavpils ūdens” darbību.

Tiek ziņots, ka veiktās pārbaudes rezultātā tika konstatēti vairāki pārkāpumi un minētā pārbaude pilsētai ļaus ietaupīt ievērojamu naudas summu. Speciālistus esot ieinteresējušas SIA „Daugavpils ūdens” veikto iepirkumu procedūras. Saskaņā ar firmas „Jurēvičs un partneri” ekspertu atzinumu, konkursā uz ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas un paplašināšanas darbu veikšanu pasūtītājs atbalsta kāda ražotāja intereses. Runa ir par kolektora rekonstrukciju par 2,4 miljoniem latu (saskaņā ar konkursa rezultātiem). Patiesībā minētie darbi var izmaksāt daudz mazāk – 1,6 miljonus latu.

Pēc eksperta Māra Jurēviča vārdiem, pieļautie pārkāpumi esot saistīti ar to, ka konkursa nolikumā par kanalizācijas maģistrālo sistēmu kolektoru rekonstrukciju tiek runāts tikai par vienu inženiertīklu posmu, kurā noteikti jāizmanto čuguna caurules. Runājot par citiem posmiem, netiek norādīts uz noteikta materiāla izmantošanas nepieciešamību. Tādējādi, pēc ekspertu domām, tiek ierobežots uzņēmumu loks, kas varētu piedāvāt minēto pakalpojumu. Tāpat speciālistu atzinumā tiek minēts, ka SIA „Daugavpils ūdens” ir pieņēmusi lēmumu pēcprojekta fāzē pielietot rentabilitātes koeficientu 3% apmērā. Savukārt tehniskajā projektā tiek minēta ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu ikmēneša maksājuma paaugstināšana 2013.gadā par 33,3%, 2015.gadā – par 6,7%. 

Darba grupas priekšsēdētājs deputāts Jevgeņijs Carevs, izvērtējot darba rezultātus, atzīmēja, ka savlaicīga iepirkumu procedūru kontrole palīdzēs pilsētai ietaupīt noteiktus līdzekļus. „Žēl, ka iepriekš Dome nekontrolēja SIA „Daugavpils ūdens” projektu īstenošanu. Ekspertu konstatētā informācija ļaus Daugavpilij ietaupīt 500-800 tūkst. latu. Taču tas nav daudz salīdzinājumā ar to, cik būtu ietaupīts, ja pašvaldība no paša sākuma kontrolētu savu uzņēmumu iepirkumu procedūras. Patlaban mūsu grupa ir izpētījusi 2 iepirkumu procedūras, kurās līgumi vēl nav noslēgti. Mēs nevaram izlabot to, kas izdarīts, bet varam novērst līdzīgas situācijas. Ņemot vērā ekspertu atzinumu, tuvākajā laikā jāpārtrauc iepirkumu procedūra un jāizsludina tā no jauna. Ceru, ka pilsētas domes deputāti atbalstīs šī jautājuma risināšanu sēdē, kas paredzēta šo ceturtdien”, paziņoja Jevgeņijs Carevs.

Piebildīsim, ka lēmumu par divu minētā uzņēmuma konkursu atkārtotu izsludināšanu Finanšu komitejas locekļi apstiprināja 17.oktobrī, gala lēmums tiks pieņemts Domes sēdē 24.oktobrī. Ziņosim mūsu lasītājiem, cik maksās darbi pēc atkārtota konkursa rīkošanas un vai būs iespējams ietaupīt.


Написать комментарий