Eiropas Savienība izvirzīja Ukrainai ultimātu: Kijevu aicina pārtraukt „blefu” ar Timošenko

foto: kompozit.ua
foto: kompozit.ua

Eiropas Savienība pieprasa no prezidenta Viktora Janukoviča pieņemt galīgo lēmumu par Jūlijas Timošenko atbrīvošanu. Šis nosacījums ir obligāts Asociācijas vienošanās parakstīšanai starp ES un Ukrainu.

Polijas iekšlietu ministra Radoslava Sikorska un viņa Zviedrijas kolēģa Karla Bildta tikšanās ar prezidentu Janukoviču ilga apmēram stundu. „Blefošanas laiks abām pusēm ir beidzies. Pienācis laiks rīkoties”, - Reitera aģentūra citē Polijas iekšlietu ministra vārdus, kurus viņš pateica pēc tikšanās ar Ukrainas vadītāju. Pēc ministru vārdiem Timošenko lieta ir kļuvusi ES par zināmu „selektīvas justīcijas” simbolu, tādēļ tā jāslēdz līdz vienošanās parakstīšanas brīdim starp Eiropas Savienību un bijušo padomju republiku.

ES domā, ka bijušās premjerministres lietu Janukovičs ierosināja vispirms politisku iemeslu dēļ, jo tik uzstājīgi pieprasa drīzāku tās atrisināšanu. Nākamreiz ministri apspriedīs Kijevas situāciju 18. novembrī. Bet „Austrumu partnerības” samits Viļņā, kurā jāparaksta vienošanās, notiks 18. un 29. novembrī.

Tikmēr Eiropas Parlamenta justīcijas uzraudzības misijas Ukrainā vadītāji Pets Kokss un Aleksandrs Kvasņevskis tikās ar Timošenko Ukrainas dzelzceļa Harkovas Centrālajā klīniskajā slimnīcā. Savas 23. vizītes laikā Eiropas Parlamenta locekļi sarunājās ar Ukrainas opozīcijas līderi apmēram divas stundas, tomēr no komentāriem presei atteicās.

 Tai pašā laikā Kijevā izskatīšanai Augstākajā Radā izvirzīts likumprojekts, pateicoties kuram Timošenko varētu doties ārstēties uz ārzemēm, - ziņo newsru.com. Ārpus frakcijas deputāte Anželika Labunskaja iesniedza likuma projektu, kurš paredz ieviest izmaiņas Ukrainas Kriminālkodeksa 84. pantā par iespēju ārzemēs ārstēties personām, kurām ir piespriests cietumsods. Tas paredz iespēju nosūtīt notiesātos ārstēties uz ārzemēm ar tiesas lēmumu tikai gadījumā, ja persona gada laikā ir ārstējusies Ukrainas klīnikās un tas nav devis pozitīvu rezultātu.

Pagājušajā nedēļā ar līdzīgu iniciatīvu uzstājās valdošās Reģionu partijas deputāts Nikolajs Rudjkovskijs, bet praktiski uzreiz noņēma savu likumprojektu „izstrādei līdz galam”, ziņoja Ukr.net.


Написать комментарий