EK drīzumā nespēs pildīt savas finanšu saistības

foto: versia.am
foto: versia.am

Novembra vidū Eiropas Komisija nespēs izpildīt savas finanšu saistības.

Eiropas Savienības dalībvalstis piekrita izdalīt Eiropas Savienības 2013. gada budžetā papildlīdzekļus 2,7 miljardu eiro apmērā. Par to šodien paziņoja viens no vadošajiem Eiropas mēdiju portāliem euobserver.com.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs apsolīja īsos termiņos apspriest jaunās finanšu iemaksas ES budžetā un nobalsot par to pieņemšanu. „Novembra vidū Eiropas Komisija nespēs izpildīt savas finanšu saistības”, – viņš brīdināja.

Iepriekš EK priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu sarunā ar Šulcu brīdināja viņu par ātru lēmumu nepieciešamību. EK budžeta deficītu izskaidro ar ES dalībvalstu nodevu samazināšanos par 20%. Tā rezultātā 2013. gada budžetā tika ieviesti 9 labojumi par summu, kas pārsniedz 15 miljardus eiro. Šogad ES budžeta deficīts sasniegs 20 miljardus eiro, kas gandrīz divas reizes pārsniegs pērnā gada rādītāju.

Pirmo reizi līdzekļu trūkums Eiropas Savienības budžetā radās 2012. gadā, un visdrīzāk no šā laika nostiprināsies sistēmas līmenī. Jebkurā gadījumā deficīta posteņi sākotnēji ir paredzēti ES perspektīvā budžeta projektā tuvākajiem 7 gadiem – no 2014. gada līdz 2020. gadam.


Написать комментарий