Mīts par mājas uzkopšanas lietderību ir nocelts no pjedestāla 1

foto: arstyle.org
foto: arstyle.org

Daudzas sievietes uzskata, ka dzīvojamās platības uzkopšana ir lieliska fiziska aktivitāte. Tomēr Lielbritānijas Olsteras universitātes speciālistu atspēkoja šo teoriju. Tikai dažas sievietes spēj nedēļas laikā iegūt ārstu ieteiktās fiziskās slodzes vienības.

Darba gaitā zinātnieki aptaujāja 4500 brīvprātīgos un noskaidroja, ka sievietēm, kuras dod priekšroku sadzīves darbiem, bija lielāks svars nekā dalībniecēm, kuras atzīst citus slodžu veidus. Speciālisti domā, ka jāņem vērā ne tikai tās slodzes, kuras izraisa aktīvu sirdsdarbību un paātrinātu elpošanu. Tāpat viņi atzīmē, ka jebkura fiziska slodze ir veselīga sievietes organismam.

Eksperimenta dalībnieces zinātniekiem pastāstīja par savām fiziskajām aktivitātēm, par to, kādi sporta veidi viņas interesē, par diētām un kaitīgajiem ieradumiem. Īpaša uzmanība tika pievērsta mājokļu uzkopšanas biežumam. Pēc tam, kad speciālisti ņēma vērā sieviešu garumu un svaru, viņi konstatēja, ka tikai viena piektdaļa eksperimenta dalībnieču spēj iegūt ieteicamās nedēļas aktivitātes vienības.

Darba autori apgalvo: „Daudzi domā, ka ar mājas darbiem pietiek, lai uzturētu savu augumu formā. Tomēr mēs noskaidrojām pretējo: šāda darbība provocē lieko kilogramu uzkrāšanos, visdrīzāk to nosaka pārēšanās un fizisko slodžu pārvērtēšana”, – ziņo glob-news.ru.

Tāpat viņi atzīmē, ja nav iespējas apmeklēt sporta zāli, pusdienu pārtraukuma laikā nepieciešams pastaigāties vai kāpt pa kāpnēm nevis izmantot liftu.


Написать комментарий

...visdrīzāk to (lieko svaru) nosaka pārēšanās...