Šonedēļ pulksteņi būs jāpagriež uz ziemas laiku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šīs nedēļas nogalē Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ. Kā zināms, minētā pāreja notiks plkst.4:00 naktī no sestdienas uz svētdienu.

Jau pirmdien, 28.oktobrī, mums būs iespēja pamosties stundu vēlāk un uz stundu atlikt savas darīšanas.

 

Jāatzīmē, ka Latvija uz ziemas laiku pāriet vairāk nekā 30 gadus. Patlaban rudenī pulksteņu rādītājus stundu atpakaļ griež aptuveni 80 pasaules valstu iedzīvotāji.

Zinātnieki līdz šim laikam diskutē par to, cik lietderīga ir pāreja uz ziemas un vasaras laiku. Mediķi uzskata, ka minētās pārejas kaitē cilvēku veselībai, jo laika skaitīšana nesakrīt ar dienas un nakts maiņas dabisko ritmu, un tas ietekmē bērnu, pusaudžu un vecu cilvēku veselību, kuri jūt nogurumu un neizguļas.

Savukārt ekonomisti ir aprēķinājuši, ka pulksteņu rādītāju pagriešana palīdz taupīt elektroenerģiju, tiesa, ir pierādīts, ka tas vairāk attiecas uz uzņēmumiem, nevis mājsaimniecībām.

Starp citu, ar mērķi ietaupīt enerģētiskos resursus pirmo reizi pāreja uz ziemas un vasaras laiku notika Lielbritānijā 1908.gadā. Bet vispār enerģētisko resursu taupīšanas un pārejas uz ziemas un vasaras laiku idejas autors ir amerikāņu valsts vīrs, viens no ASV Neatkarības deklarācijas autoriem Bendžamins Franklins.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā.  Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas pulkst.3.00 līdz oktobra pēdējai svētdienai pulkst.4.00.


Написать комментарий