Krievija atceļ apsūdzības pirātismā “Greenpeace” aktīvistiem – tiesās par huligānismu

foto: telegrafist.org
foto: telegrafist.org

Krievija ir atcēlusi apsūdzības pirātismā vides aizstāvju organizācijas “Greenpeace” aktīvistiem, kas aizturēti septembrī par mēģinājumu nokļūt uz enerģētika uzņēmuma “Gazprom” naftas ieguves platformas Barenca jūrā, tagad aizturētos tiesās par huligānismu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par huligānismu Krievijā var piespriests līdz septiņu gadu ieslodzījumam, kas ir krietni mazāk par 15 gadiem, ko var piešķirt pirātisma gadījumā, tomēr "Greenpeace" uzskata, ka tas joprojām būtu "krietni nesamērīgs" sods.

Krievijas varasiestādes ir apcietinājušas visus 30 cilvēkus, kas atradās uz "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise", tai skaitā divus brīvlīguma žurnālistus. Līdz šim tiesa ir noraidījusi visus iesniegumus par atbrīvošanu pret drošības naudu.

Par apsūdzību maiņu medijiem paziņoja Krievijas Izmeklēšanas komisijas vadītājs Vladimirs Markins. Tomēr amatpersonas neizslēdz iespēju, ka aktīvistiem varētu tikt izvirzītas arī nopietnākas apsūdzības, galvenokārt par vardarbīgu pretošanos likumsargiem.

Aizturēto nevēlēšanās sniegt liecības var dot amatpersonām pamatu apsvērt iespēju izvirzīt apsūdzības par terorismu un spiegošanu, brīdina Markins.

Pagājušajā nedēļā 11 Nobela miera prēmijas ieguvēji aicināja Putinu atcelt aktīvistiem izvirzītās apsūdzības pirātismā. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs tad paskaidroja, ka prezidentam nav varas, lai ietekmētu tiesas.

Pats prezidents pagājušajā mēnesī teica, ka aktīvisti ir pārkāpuši starptautiskos likumus, bet "ir pilnīgi skaidrs, ka viņi nav pirāti".


Написать комментарий