Daugavpils novada Sociālā dienesta vadītāja: Grūti noticēt, ka var likvidēt bērnunamus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka LR Labklājības ministrija plāno līdz 2020.gadam atteikties no bērnunamiem. Tiek plānots, ka šajā laikā 85% bez vecāku aprūpes palikušo bērnu dzīvos audžuģimenēs vai pie aizbildņiem, un bērnu ievietošana valsts iestādēs notiks tikai kritiskajā situācijā.

Lai noskaidrotu, kāda situācija ir Daugavpils novadā, un cik reāli ir Labklājības ministrijas plāni, portāla Gorod.lv korespondents griezās pie Daugavpils novada Sociālā dienesta vadītājas Annas Jegorovas.

„Ņemot vērā reālu situāciju, to, ka patlaban Naujenes bērnunamā atrodas 69 bērni, kuri šeit nonāca, pamatojoties uz Bāriņtiesas locekļu vienpersonisku vai koleģiālu lēmumu, man ir grūti pieņemt domu, ka bērnudārzi tiks pilnībā likvidēti.

Manuprāt, ir situācijas, kad bērnu nevar ievietot audžuģimenē vai aizbildņa ģimenē vai apsvērt ārzemju adopcijas iespēju, vienmēr var rasties situācija, kad bērnunama pakalpojumi būs nepieciešami. Šajā gadījumā jādomā par to, lai bērnunamos, tostarp Naujenes bērnunamā, radītu ģimenei līdzīgu vidi, lai vienā grupā būtu ne vairāk par 5-6 bērniem, kuri kopā augtu un attīstītos, iegūtu dzīvei nepieciešamas iemaņas un prasmes, piemēram, mācītos plānot ģimenes budžetu, uzturēt tīrību mājās utt., lai pēc pilngadības sasniegšanas cilvēks varētu dibināt savu ģimeni, veidot karjeru u.c.”, pastāstīja A.Jegorova.

Pēc viņas vārdiem, Daugavpils novadā šis jautājums esot ļoti aktuāls, Sociālais dienests jau divas reizes vēlējās īstenot projektus, kuri bija saistīti ar ģimenes vides radīšanu vienā no bērnunama grupām, taču abas reizes šī iecere neguva Labklājības ministrijas, Sociālās integrācijas fonda vai ES finansējuma fonda atbalstu. Neskatoties uz augstākminēto, Sociālā dienesta vadītāja atzīmēja, ka dienests turpinās meklēt iespējas īstenot projektu.

Saskaņā ar A.Jegorovas rīcībā esošiem statistikas datiem, Daugavpils novadā patlaban dzīvo 14 audžuģimenes, savukārt bērnunama audzēkņu skaits mainās un sastāda 59-74 bērnus.


Написать комментарий