Zinātnieki attaisnoja kukaiņus – gejus

foto: felbert.livejournal.com
foto: felbert.livejournal.com

Kukaiņi, kuri pārojas ar sava dzimuma īpatņiem, nav geji, bet vienkārši darbojas ar entuziasmu, apgalvo Telavivas Zooloģijas institūta zinātnieki.

Kā ziņo izdevums Daily Mail, Telavivas Zooloģijas universitātes zinātnieki paskaidroja, kāpēc kukaiņi pārojas ar sava dzimuma īpatņiem.

Agrāk zinātnieki domāja, ka homoseksuālie kontakti, iespējams, ir saistīti ar sagatavošanos heteroseksuālajai aplidošanai, spermas utilizāciju vai konkurentu dezorientāciju. Bet nesen viņi noskaidroja, ka šādas uzvedības iemesls slēpjas „kļūdainā vai vēlīnā dzimuma identifikācijā”.

Par iemeslu pētījumu uzsākšanai kalpoja zinātnieku novērojumi, kuri pamanīja, ka 85% kukaiņu tēviņu piedalās sava dzimuma īpatņu aplidošanā un homoseksuālos aktos. Analizējot kukaiņu paradumus, zoologi konstatēja, ka tēviņi ir nevis geji, bet entuziasti.

„Tas ir – kukaiņi tādā mērā steidzas piedalīties ataudzes veidošanas procesā, ka absolūti nepievērš uzmanību partnera dzimumam, – skaidro doktors Inons Šarfs. – No evolūcijas redzes viedokļa homoseksuālie kontakti nav pievilcīgi, jo nenodrošina sugas turpinājumu. Bet vairākums tēviņu to dara kļūdainais vai vēlīnas dzimuma identifikācijas dēļ. Mēs noskaidrojām vairākus šādu kļūmju iemeslus: pirmkārt, tēviņu un mātīšu līdzība, otrkārt, sievišķā īpatņa feromonu atliekas uz tēviņa ķermeņa”.

Saskaņā ar zinātnieku vārdiem kukaiņi ir tik līdzīgi, ka nosaka partnera dzimumu tikai pēc pārošanās. Citos gadījumos tēviņus piesaista sievišķo feromonu smarža, kura ir palikusi uz kukaiņa ķermeņa, un viņi pieņem „smaržojošo” īpatni par pretējā dzimuma pārstāvi.

„Daudzas sugas demonstrē homoseksuālu uzvedību attiecībā pret nedzīviem priekšmetiem, tādiem kā alus pudeles, kas arī norāda uz vispārējo kļūdainās identifikācijas tendenci”, – piebilda Inons Šarfs.

Tika manīta arī putnu un zīdītāju nosliece uz homoseksuāliem kontaktiem, tomēr zinātnieki uzskata šādus ieradumus par „evolūcijas priekšrocībām”, kuras ļauj veidot un uzturēt dzīvnieku grupu kopienas.


Написать комментарий