Cīņa ar nelegālo cigarešu tirgotājām Daugavpilī izsauca plašu rezonansi – romu problēmu risināšanai iedalīti 26 miljardi eiro?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Acīmredzot Daugavpils pilsētas domes vadība ir nolēmusi atrisināt ar romiem saistītās problēmas, par ko var spriest, ielūkojoties pašvaldības mājas lapā.

Šajā gadījumā runa ir ne tikai par cīņu ar nelegālo cigarešu tirgotājiem, kuri pārsvarā bija šis tautības pārstāvji un pirms dažām nedēļām aktīvi tirgoja cigaretes pilsētas autoostā, bet arī par pašvaldības atbalstu ar romu integrāciju saistītu ES projektu īstenošanā.

Saskaņā ar Domes preses dienesta uzņemto videomateriālu, pēc pašvaldības policijas posteņa izveidošanas pilsētas autoostā, nelegālu cigarešu tirgotāji mainīja taktiku un tagad tirgo nevis vienā, bet vairākās pilsētas centra vietās. Uzzinot augstākminēto, policijas darbinieki arī sāka dežurēt vairākās pilsētas ielās.

Par minētās taktikas rezultātiem varam spriest tikai pēc pilsētas vadības komentāriem, jo statistikas dati par konfiscēto cigarešu daudzumu un sastādītajiem protokoliem Pašvaldības policijas mājas lapā netiek publicēti (ir pieejami tikai divi oktobrī publicētie paziņojumi par atrastiem maisiņiem ar cigaretēm). Acīmredzot, lai nobiedētu iedzīvotājus, Domes televīzijas sižetā policija stāsta, ka nelegālo cigarešu pircēji var inficēties ar dažādām slimībām, jo tirgotāji produkciju slēpj diezgan negaidītās vietās – zābakos vai pat apakšveļā.

Līdz ar minētā jautājuma risināšanu, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Jāņa Lāčplēša kabinetā tiek risināti ar romiem saistītie daudz globālākie jautājumi. 23.oktobrī sabiedrisko organizāciju pārstāvji ierosināja Domei iesaistīties romu sociālās integrācijas projektos, tostarp, projektos, kuri ir saistīti ar romu apmācību un nodarbinātību, saldēto dārzeņu rūpnīcas būvniecību.

Jāatzīmē, ka minētie jautājumi tika apspriesti vairāk nekā stundas laikā, turklāt žurnālisti uz tikšanos ne tika aicināti. Starptautiskās Romu apvienības augstākais komisārs Normunds Rudevičs Domes preses dienestam paziņoja, ka 23.oktobrī Eiropas Savienība esot iedalījusi vairāk nekā 26 miljardus romu problēmu risināšanai. Tas varētu izskaidrot, kāpēc tikšanās notika aiz slēgtām durvīm.

Grūti teikt, vai augstākminētie jautājumi – nelegālās cigarešu tirdzniecība un romu integrācijas un nodarbinātības projekts – ir savstarpēji saistīti. Iespējams, ar laiku tas kļūs skaidrs, ne velti ES problēmas risināšanai ir iedalījusi tik lielu naudu.



Написать комментарий