Skaudra realitāte Latvijā: vienu dienu cilvēks vesels, pēc dažām – smagi slims vai pat miris

foto: ekrānuzņēmums no video
foto: ekrānuzņēmums no video

Bijušā grupas „Līvi” dziedātāja Aivara Brīzes dzīvesbiedre Elita Veidemane atklājusi, ka rokmūziķa pēkšņā nāve saistīta ar gripu, kam sekojis plaušu karsonis. Gadījumi, kad cilvēks it kā ir pilnīgi vesels, bet pēc dažām jau smagi slims vai pat miris, nav masveidīgi, tomēr notiek ar nepatīkamu regularitāti.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas plaušu slimību eksperti teic, ka ikvienam būtu vērts atlikt malā uzskatu „ar mani jau tā nenotiks” un neignorēt ilgāk par trim nedēļām nepārejošu klepu vai elpas trūkumu.

Ik gadu desmit līdz pat 20 Stradiņa slimnīcas Plaušu slimību centrā nonākušie pacienti varētu parakstīties zem stāsta: „Visu mūžu esmu bijis vesels, strādājis, varbūt pat smēķējis, nekas man nav kaitējis un tad pēkšņi – smags plaušu karsonis, kas pilnībā sabeidz veselību”. Ir gadījumi, kad šāda pēkšņa saslimšana beidzas arī ar nāvi, vēsta LTV raidījums „Panorāma”. Ik gadu ar plaušu karsoni smagā formā slimo iepriekš it kā pilnīgi veseli cilvēki.

Lielākoties šos gadījumus varēja novērst profilaktiski pareizi rūpējoties par savu veselību vai vismaz regulāri pārbaudot plaušas, saka ārsts Atis Buls.

„Mūsu mērķauditorija ir cilvēki ar ilgstošām sūdzībām, klepotāji, cilvēki ar elpas trūkumu, ar trokšņiem krūtīs elpojot, kam šādas sūdzības ir ilgstoši un kuri kaut kādu iemeslu dēļ nav nonākuši līdz ārstam,” saka Buls.

Bezmaksas plaušu pārbaude jeb spirometrija ir veids, kā Stradiņa slimnīca cenšas pievērst cilvēku uzmanību elpceļu veselībai. Pašreiz slimnīcā notiek akcija, kurā bez  maksas var pārbaudīt plaušu veselību un mediķi teic, ka cilvēku atsaucība ir bijusi pārsteidzoši liela. Bezmaksas pārbaudes notiks arī nākamās trīs trešdienas un pieraksts ir aizpildījies pāris dienu laikā, bet to bez maksas var veikt arī ar ģimenes ārsta nosūtījumu. Pārbaude ir īsa un nesāpīga, taču ārstam sniedz plašu ieskatu cilvēka elpceļu veselībā.

„Šodien, skatoties izmeklējumu rezultātus, atradām vairākus cilvēkus, kuriem tika stingri rekomendēts griezties pie ārsta konsultēties, jo bija pēc izmeklējuma datiem redzams, ka ir iespējams uzlabot viņu stāvokli, uzlabot viņu dzīves kvalitāti ar minimālu iejaukšanos, ar minimāliem medikamentoziem līdzekļiem,” norāda Buls.

Jāuzsver, ka jebkurš Latvijas iedzīvotājs var vērsties pie sava ģimenes ārsta un lūgt nosūtījumu uz bezmaksas plaušu pārbaudi jeb spirometriju Stradiņu slimnīcā.


Написать комментарий