Skandāls: arestē melnādainu studentu, kurš atļāvies dārgu dizainera jostu

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

"Viņiem gan patika manas naudas krāsa, bet nepatika manas ādas krāsa," ASV telekanālam NBC saka 19 gadus vecais koledžas students Traions Kristians, kurš pusgadu krājis līdzekļus, lai glaunā butikā Ņujorkas Medisona avēnijā nopirktu dizainera Salvatores Feragamo darinātu jostu. Mirkli pēc tam, kad viņš par pirkumu bija norēķinājies, jauno vīrieti apcietināja aizdomās par zagšanu veikalā.

Incidents "Barney's" veikalā Ņujorkā notika aprīļa vidū, bet trešdien ASV sākās tiesa šajā sakarā.

19 gadus vecais students Traions Kristians par 350 dolāriem jeb 178,50 latiem luksusa butikā nopirka ādas jostu, kuru bija noskatījis jau sen, un vairākas nedēļas strādājis uz pusslodzi, lai šo Salvatores Feragamo izstrādājumu iegādātos brīdī, kad veikalā ir atlaides. Sagaidījis, kad ekskluzīvās jostas cena noslīdēja līdz minētajiem 178 latiem, Kristians devies tai pakaļ.

Viņš pie kases norēķinājās par pirkumu un devās no butika laukā, taču piepeši veikala apsargs vīrieti apturējis ar jautājumu "kā viens tāds sīks nēģeris kā tu var atļauties tik dārgu jostu?" Apsargs izsauca policiju, kurai pateica, ka veikalā kāds melnādainais iepircies ar zagtu kredītkarti.

Traionu aizveda uz Manhetenas policijas iecirkni, kur skrupulozi sāka vētīt vīrieša personību - ko viņš dara, kur strādā. Uzzinājuši, ka puisis ir students, viņi sliekušies ticēt, ka blēdība jostas pirkumā bijusi. "Viņi [policisti] ar dažādiem stulbiem jautājumiem čakarēja man prātu. Viņi laikam domā, ka melnādainam jaunietim nevar būt nauda," intervijā ABC News saka students.

Tikai pret vakaru, kad Traiona banka apliecināja, ka pirkumu veicis godīgs ASV pilsonis, jaunieti no cietuma telpām izlaida. Feragamo jostu viņš nākamajā dienā aiznesa atpakaļ uz butiku, lai "man ar to vairs nav nekāda sakara" un uz karstām pēdām iesūdzēja luksus veikalu tiesā par goda un cieņas aizskaršanu, vēloties kompensāciju par pazemojumu, ko piedzīvojis.

"Mana klienta vienīgais noziegums ir viņa tumšā ādas krāsa," saka Traiona advokāts. Tikmēr butika konts savā "Facebook" lapā publicēja paziņojumu, ka "mēs parasti nekomentējam tamlīdzīgus gadījumus. Vai ir bijusi darīšana ar zagtām kredītkartēm, to lai noskaidro atbildīgās instances, bet esam droši, ka no mūsu darbinieku puses rīcība bija adekvāta. Mēs vienmēr esam pret jebkādu diskrimināciju, un mūsu ilgās darbības laikā vienmēr aizstāvam cilvēktiesības".

Pēdējā laikā arvien spilgtāk uzvirmo rasisma skandāli ASV; nereti tajos iesaistīta policija. Tā, piemēram, nesens pētījums liecina, ka ASV policija savus suņus apmāca nežēlīgāk izturēties pret aizdomās turamo tad, ja viņš ir tumšas ādas krāsas. Baltajiem cilvēkiem šie suņi nekož vai arī pēc pavēles kož salīdzinoši maigi, kamēr pret melnādainajiem nekādas žēlastības neesot - suņi kampj miesā pat bez pavēles no cilvēka.


Написать комментарий