Visbīstamākā vieta, kur piedzimt kā sievietei – Indija

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Indija. Cilvēki no visas pasaules dodas turp, lai "meklētu sevi". 

Taču ANO nesen atzinis, ka pasaulē nav bīstamākas vietas, kur piedzimt kā sievietei - pēdējā gada laikā tur pieaudzis bērnu un jaunu sieviešu tirdzniecības, nolaupīšanas un paverdzināšanas skaits. Visi skaitļi ir tikai aptuveni, tomēr tiek lēsts, ka pērn sasniegts rekords: 38 tūkstoši nepilngadīgu meiteņu bijušas cilvēktirdzniecības upuri.

ASV telekanāls Fox News nesen demonstrēja dokumentālo filmu par jaunu meiteņu dzīvi Indijā, tās rezolūcija bija apmēram šāda: kamēr vien pastāvēs Indija, pastāvēs jaunu sieviešu paverdzināšana.

Indijā valda kastu sistēma, kā arī liela nabadzība, tāpēc nereti ir gadījumi, kad pat vecāki pārdod savas meitas, kuras nonāk prostitūcijā vai labākajā gadījumā tiek izmantotas kā kalpones, kas strādā par vēdera tiesu. Fotoaģentūra "Reuters" oktobra sākumā publicēja fotogrāfiju sēriju no vietas, kas atrodas netālu no Deli: fotostāstā fiksēta kādas meitenes, kuras vārds netiek publiskots, laimīga atgriešanās ģimenē pēc vairāku gadu piespiedu prostitūcijas ciematā 100 kilometru attālumā no Deli. Upura māsa ir laimīga, ka viņai izdevies atrast savu radinieci un paņemt atpakaļ uz mājām. Jaunā sieviete savulaik tika vienkārši nolaupīta un aizvesta.

Brenta Mārza, Fox kanāla žurnāliste, sacīja, ka verdzība pasaulē ir aktuālāka kā jebkad, lai gan mēs šķietami vairs nedzīvojam tumšajos vergturības laikos. Pirms divām nedēļām Pasaules vergurības indekss uzrādīja, ka visā pasaulē šobrīd mīt 30 miljoni vergu, un Indija ir absolūtā līdere (Latvija -131.vietā no 162 valstīm). 

"Cilvēku tirdzniecība pašreiz notiek aktīvāk nekā jebkad agrāk, un bērnu sekss - tā ir vesela nozare, vesela industrija. Pedofilija iet savā uzvaras gājienā," raksta Fox žurnāliste. Meitenes Indijā visbiežāk ir analfabētes, un tikt seksuāli izmantotām bieži vien ir viņu izpratne par normālu pasaules kārtību. Turklāt sieviešu izglītotībā nav ieinteresēta pat valdība, uzskata žurnāliste. "Ievēlētās amatpersonas ir augstākā kasta. Tie ir savā ziņā neaizskaramie, un uz viņiem apakšas skatās no apakšas - tāda ir gadu tūkstošos ieviesusies godbijība un kastu sistēmas mehānisms," un viņiem neesot ne jausmas par dramatisko situāciju zemākajos slāņos.

No paaudzes paaudzē aug sievietes, kuras uzskata, ka nav nekā vērtas, tajā pašā laikā saglabājot izpratni par garīgumu. Tas ir fenomens, kas raksturīgs Indijas sievietēm. Viņas bez vārda runas par grašiem pārguļ ar negribētiem vīriešiem, mēž augstāku kastu saimnieku mājas un cieš klusu par savām vēlmēm un vajadzībām. Vai varbūt viņām tādu nemaz nav? 


Написать комментарий