Pašvaldība: Joprojām ir neskaidrība un satraukums par piesārņojumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vides dienesta speciālisti sestdien turpina veikt analīzes Aiviekstes un Ičas upē, kur pirms dažām dienām tika konstatēts piesārņojums. 

Jaunākās analīzes Lubānā liecina, ka ūdens piesārņojums šajā vietā nav konstatēts. 

Viela, kas ir piesārņojusi Ičas un Aiviekstes upi joprojām nav zināma.

Madonas Reģionālās vides pārvaldes speciālisti šodien turpina apsekot Aiviekstes un Ičas upi, veicot piesārņojuma mērījumus. Pārvaldes direktors Jevģenijs Sobko saka, ka speciālisti kopā ar Bruņoto spēku ķīmiķiem ar motorlaivu savu ceļu sāka no Ērgalas, kas atrodas Lubānas novada Indrānu pagastā.

„Darbs jau ir sācies. Pirmais paraugs paņemts Lubānā, tieši pie Aiviekstes tilta. Paraugs uzreiz ar ekspresmetodi analizēts un tas pirmais rādītājs, ka Lubānā piesārņojums ar šādu metodi nav konstatēts. Pamazītēm virzīsimies uz augšu, ņemot maksimāli daudz testa paraugu, jo attālumi ir lieli, tur vairāk par 30 km šodien ir jānobrauc ar motorlaivu un paralēli jāņem paraugi," saka Sobko.

Lubānas novada domes priekšsēdētājs Tālis Salenieks stāsta, ka novada iedzīvotāji ir brīdināti par piesārņojumu upē un pašreiz situācija ir diezgan mierīga.

„Skatīsimies, kā tur tālāk atrisināsies tā problēma. Skaidrs, ka tas viss varēja noritēt ātrāk un, droši vien, arī pašvaldības varēja ātrāk informēt. Bet es domāju, ja iesaistīsies armija, vēl kādas citas laboratorijas... acīmredzot tai vienai laboratorijai kapacitāte varbūt par mazu bija. Cilvēki katrā ziņā nav īpaši sašutuši, bet skaidrs, ka zināms satraukums ir, jo tāpat jau skaidrības īsti nav, no kā tās zivis iet bojā," norūpējies ir Salenieks. Viņš piebilst, ka pirmo informāciju par piesārņojumu ir saņēmis tikai ceturtdien no Madonas Reģionālās vides pārvaldes direktora.

Viela, kas ir piesārņojusi Ičas un Aiviekstes upi, joprojām nav atklāta, un zinātniskais institūts „BIOR" turpina veikt analīzes. Savukārt Vides aizsardzības ministrija un Valsts vides dienests sola plašāku informāciju sniegt  sestdienas pēcpusdienā.


Написать комментарий