Zivju masveida bojāeja: vainīgais joprojām nav atrasts

foto: DELFI Aculiecinieks
foto: DELFI Aculiecinieks

Atbildīgie dienesti turpina meklēt Aiviekstes un Ičas upes piesārņojuma iemeslu, savukārt zivju masveida bojāeja šajās upēs, ko izraisījis šis piesārņojums, ir beigusies, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Vides valsts dienesta ģenerāldirektora vietniece Aina Stašāne.

Stašāne pastāstīja, ka pašlaik analīžu rezultāti ļāvuši no "aizdomās turēto saraksta" izslēgt vairākas vielas - dzīvsudrabu, toksiskos metālus, bet institūts "BIOR" turpina pārbaudīt bojāgājušo zivju paraugus, meklējot citas iespējamās "vainīgas" vielas. Pārbaužu rezultātus VVD sagaida līdz otrdienai.

Stašāne uzsvēra, ka noteikti ir vērts meklēt piesārņojama avotu, jo videi ir nodarīts ievērojams kaitējums, un vainīgie ir jāsauc pie atbildības. Viņa atgādināja, ka par notikušo ir ierosināts arī kriminālprocess.  Stašāne arī norādīja, ka, visticamāk, zivju bojāeja nav dabisks process.  

Jau vēstīts, ka piektdien atkārtota zivju bojāeja Ičas un Aiviekstes upē nav konstatēta, tāpat pašlaik nepastāv draudi piesārņojuma nokļūšanai Daugavā. Zivju izmiršana no, iespējams, toksiskām vielām konstatēta ne vien Balvu novada Ičas upē, bet jau arī Aiviekstē.

Zivju bojāeja bija masveidīga un tā izpletusies līdz pat Aiviekstei - arī šajā upē konstatētas mirušas zivis. Ičas upe ietek Aiviekstē.  

VVD saņēmis informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, ka Ičas upē posmā no autoceļa Rēzekne-Gulbene līdz Vērdes upes ietekai vērojama zivju bojāeja - simtiem līdaku, asaru, sapalu un citu zivju.


Написать комментарий