NDA atmaskotāja E. Snoudena mājas lapa savāca 25 tūkst. dolāru

foto: oane.ws
foto: oane.ws

Mājas lapa Edvarda Snoudena atbalstam diennakts laikā savāca 25 tūkst. dolāru. 

Kopumā 80 portāla pastāvēšanas dienu laikā naudu ziedoja 515 cilvēki.

Resursa lietotājiem, kuru izveidoja Žurnālistu avotu aizsardzības fonds, piedāvā sniegt materiālo palīdzību ASV specdienestu atmaskotājam ar mērķi „nodrošināt viņa brīvību un tiesības uz patvērumu”. „Mēs vēlamies piesaistīt uzmanību problēmām, kuras ar savām atmaskošanām aizskāra Snoudens”, – ziņo Freesnowden.is.

Pēc bijušā NDA darbinieka piekritēju domām ziņas, kuras viņš izpauda, pelna bezprecedenta uzmanību, jo „attiecas tieši uz privātās dzīves neaizskaramību, kā arī digitālo drošību”, – vēsta top.rbc.ru.

Bez finanšu palīdzības sniegšanas E. Snoudenam portāls aicina aktīvi izplatīt sociālajos tīklos datus par specdienestu atmaskošanu, kuras ir pieejamas portālā. Tāpat resursa viesiem piedāvā parakstīt petīcijas, izmantot anonīmo TOR tīklu un piedalīties pasākumos, kas saistīti ar bijušo NDA darbinieku.

Freesnowden.is izveidoja Lielbritānijas juridiskā firma Derek Rothera & Company 2013. gada augustā. Agrāk firma nodarbojās ar WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asandža atbalsta fondu. Jāatzīmē, ka jaunais fonds kļuva par vienīgo vietu, kuru atzina gan WikiLeaks, gan pats E.Snoudens.

Atgādināsim, ka bijušais NDA darbinieks E. Snoudens masu informācijas līdzekļiem atklāja ASV specdienestu darba metodes, tieši totālo ASV un citu valstu pilsoņu izsekošanu internetā. Turpmākās atmaskošanas parādīja, ka specdienesti turēja zem kupola Eiropas Savienības diplomātus un ierēdņus.

ASV E. Snoudenam ir izvirzītas apsūdzības par spiegošanu un valsts īpašuma zagšanu, un viņam draud 30 gadu cietumsods. Patlaban viņš atrodas Krievijā, kurā ir saņēmis patvērumu.


Написать комментарий