Ap 1000 eID īpašniekiem izsniegs bezmaksas pases, lai ļautu viņiem balsot Saeimas vēlēšanās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) bez maksas izsniegs pases apmēram 1000 cilvēkiem, kuri likuma nepilnību dēļ ir izņēmuši tikai elektroniskās identifikācijas (eID) kartes un zaudējuši iespēju piedalīties Saeimas vēlēšanās, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā sacīja tās priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC).

Dolgopolovs skaidroja, ka Saeimas vēlēšanās vienīgais personu apliecinošais dokuments, kas dod iespēju balsot, ir tikai un vienīgi pase. Likumdošanas "caurumu" dēļ no šīs sistēmas ir "izkritusi neliela pilsoņu grupa", kas ir saņēmusi tikai eID kartes - apmēram 1000 pilsoņi. Tāpēc viņiem jāpiešķir pases, lai viņi varētu nobalsot Saeimas vēlēšanās.

Runa ir par cilvēkiem, kuri eID kartes saņēma līdz grozījumu likumā pieņemšanai, kad pārejas noteikumos tika noteikts, ka Saeimas vēlēšanās var piedalīties tikai ar pasi. Šī norma visu laiku ir bijusi spēkā Saeimas vēlēšanu likumā, skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Tāpat ir paredzēts visus vēlētājus brīdināt, ka Saeimas vēlēšanās derīgs dokuments ir tikai pilsoņa pase. Pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām visiem balsotājiem tiks sūtīta informācija par balsošanu un attiecīgajā vēstulē var tikt ielikta papildu informācija, ka Saeimas vēlēšanās varēs balsot tikai ar pasi.

PMLP informējusi, ka varēs izsniegt minētās pases bez maksas, nepieprasot papildus naudu no valsts budžeta. Šis jautājums ir pārrunāts arī ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP), piebilda Dolgopolovs.

Vaicāts, ko darīt ar pārējiem vismaz 14 000 iedzīvotājiem, kuriem ir tikai eID, bet kuriem tās tika izsniegtas pēc attiecīgo likuma grozījumu pieņemšanas, politiķis norādīja, ka tā savā ziņā ir mākslīga problēma.

Cilvēkiem, kuriem ir vēlme piedalīties vēlēšanās, ir iespēja uzzināt, ka balsot par Saeimu varēs tikai ar pasi.

Dolgopolovs arī rosinājis veidot jaunus grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, lai darbu pie tiem noslēgtu 12.Saeima. Tajos varētu tik atrisināta pašreizējā problēma, lai 13.Saeimas vēlēšanās varētu balsot arī ar eID.


Написать комментарий