Ņujorkā turpina apgrūtināt smēķētājiem dzīvi

foto: bodybuilding.afly.ru
foto: bodybuilding.afly.ru

ASV Ņujorkas pilsētas dome nobalsojusi par cigarešu tirdzniecības aizliegumu personām, kas jaunākas par 21 gadu, tādējādi ieviešot stingrākos tabakas izstrādājumu kontroles noteikumus starp visām valsts pilsētām.

Vecuma palielināšana tabakas izstrādājumu iegādei attieksies ne tikai uz tradicionālajām cigaretēm, bet arī uz elektroniskajām cigaretēm, cigāriem, cigarellām u. c. produktiem, vēsta New York Times. Iepriekš Ņujorkā cigaretes varēja iegādāties no 18 gadiem.

Pilsētas lēmums gan izraisījis kritiku. Vecuma cenza palielināšanas pretinieki norāda, ka pilsētas iedzīvotāji, kuri nav sasnieguši 21 gadu, var iegūt tiesības un dienēt bruņotajos spēkos, tomēr netiek uzskatīti par pietiekoši pieaugošiem, lai iegādātos cigaretes. Tāpat tiek norādīts, ka no šāda lēmuma var ciest daudzas darbavietas mazumtirdzniecības jomā, jo samazināsies ar cigaretēm bieži kopā nopirktu lietu – kafijas un lotorejas biļešu – daudzums.

Ņujorkas pilsētas dome tikmēr uzsver, ka  jo agrāk cilvēki sāk smēķēt, jo lielāka iespēja, ka tie kļūs atkarīgi no tā. Vienlaikus pilsētā jau vairākus gadus ir nemainīgs smēķētāju daudzums, lai gan laika posmā no 2001. līdz 2007. gadam tas samazinājies no 17,6% līdz 8,5%.

Pašreizējā Ņujorkas mēra Maikla Blūmberga laikā pilsēta jau ieviesusi vairākus stingrus pretsmēķēšanas noteikumus, piemēram, aizliedzot smēķēt lielā daļā sabiedrisko vietu, tādējādi iegūstot slavu kā viena no smēķētājiem nedraudzīgākajām pilsētām pasaulē.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada aprīlī valdība atbalstīja Veselības mministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju jautājumā par plānotajām izmaiņām Tabakas produktu direktīvā, ko ierosinājusi Eiropas Komisija. Tās paredz aizliegt tādas tinamās tabakas un cigaretes, kurām ir specifiska smarža, piemēram, mentola, vaniļas u. c.


Написать комментарий