M.Ivanova-Jevsejeva: Sakarā ar pensiju indeksāciju dažas iedzīvotāju kategorijas vairs nesaņems Daugavpils pilsētas domes atbalstu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas deputāte no Daugavpils Marjana Ivanova-Jevsejeva paziņoja portālam Gorod.lv, ka pie viņas vēršas daudz vecu cilvēku, kuri ziņo, ka viņiem vairs nav tiesību uz Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvaldes (SLP) pabalstiem, jo pēc pensiju indeksācijas viņu pensijas kļuva par dažiem latiem lielākas.

Patlaban visaktuālākais ir jautājums par apkures pabalstu un pabalstu malkas iegādei. M.Ivanova-Jevsejeva paskaidroja, ka pēc pensiju indeksācijas daļai pensionāru pensijas tika palielinātas par dažiem latiem, bet Daugavpils pilsētas pašvaldībā netika grozīti ieņēmumu (pensiju) „griesti”, lai cilvēki varētu pretendēt uz pabalstiem, sakarā ar ko daļa pensionāru zaudēja tiesības uz pabalstu.

Uz deputātes jautājumu, vai sakarā ar indeksāciju tiks grozīti ieņēmumu „griesti” un cilvēki varēs pretendēt uz pabalstiem, SLP viņai atbildēja, ka minētie „griesti” tika caurskatīti pērnā gada decembrī. Tomēr, pēc deputātes vārdiem, pērnā gada beigās vēl nebija zināms par pensiju indeksāciju, šo lēmumu pieņēma vasarā, tādēļ minētie lēmumi neesot savstarpēji saistīti.

Tāpat SLP atbildē tiek rakstīts, ka sakarā ar pensiju indeksāciju esot cietusi pavisam neliela pensionāru daļa.

„Pie manis vēršas daudzi pensionāri, kuri stāsta, ka viņu pensijas pēc indeksācijas pieauga par pāris latiem, piemēram, no 164-166 latiem līdz 171-172 latiem, un viņiem atsaka apkures pabalsta vai malkas iegādei domātā pabalsta piešķiršanā. Ņemot vērā radušos situāciju, plānoju iesniegt Daugavpils pilsētas domei ierosinājumus par „griestu” palielināšanu vismaz par 5 latiem, lai Dome varētu savlaicīgi paredzēt budžetā papildlīdzekļus, kuri būs nepieciešami pabalstu izmaksāšanai. Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju, minēto jautājumu aktualizēs arī Daugavpils pilsētas domes deputāti no partijas „Saskaņas centrs”, paziņoja M.Ivanova-Jevsejeva.

Deputāte atzīmēja, ka Domes uzmanību viņa centīsies pievērst arī faktam, ka kopš 2008.gada netika grozīts SLP noteiktais ieņēmumu apmērs, kuram pastāvot cilvēki var pretendēt uz pabalstu malkas iegādei. M.Ivanova-Jevsejeva paskaidroja, ka minētais pabalsta veids ir domāts atsevišķi no bērniem dzīvojošajiem invalīdiem vai nestrādājošiem pensionāriem, kuri saņem invaliditātes pensiju vai vecuma pensiju un kuru ieņēmumi pēc nodokļu nomaksas nepārsniedz 170 latus, kā arī vientuļiem pensionāriem, kuri saņem vecuma pensiju un kuru kopējie ieņēmumi pēc nodokļu nomaksas nav lielāki par 180 latiem. Minētās summas netika grozītas pērnā gada decembrī, kad lēma jautājumu par cilvēku, kuri var pretendēt uz apkures pabalstu, ieņēmumiem. Šajā gadījumā izdevīgākajā situācijā ir cilvēki, kuri dzīvo mājās ar centralizēto apkuri, jo viņiem „griesti” tika palielināti par 10 latiem – attiecīgi līdz 180 un 190 latiem.

„Esmu pateicīga SLP darbiniekiem, kuri izsūtīja man šo informāciju, bet jāpiebilst, ka SLP mājas lapā ir publicēta novecojusī informācija. Cilvēki to lasa, redz, ka nevar pretendēt uz pabalstiem un negriežas pēc palīdzības. Manuprāt, SLP šajā ziņā varētu strādāt operatīvāk. Cerams, ka arī Domes vadība pievērsīs uzmanību šai problēmai un parūpēsies par pensionāriem, kuri, lai cik dīvaini tas neizklausītos, var ciest pensiju palielināšanas un vietējās varas bezdarbības dēļ”, teica deputāte.


Написать комментарий