Ministrs Sprūdžs atklāj savu neparasto hobiju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam patīk modelēt ne vien pašvaldību reformas, bet arī mazus vilcienus, dzelzceļus un depo. 

Sestdien Dzelzceļa vēstures muzejā notiekošajā vilcienu modelisma izstādē interesenti varēs apskatīt arī Sprūdža veidoto modeli.
Sprūdžs ar vilcienu modelismu nodarbojas jau vairāk kā septiņus gadus un atzīst, ka tas ir intelektuāli izaicinošs, precīzs, tehniski sarežģīts hobijs, kas prasa lielu koncentrēšanos un precizitāti.

Ministrs portālam "Delfi" pauda prieku par Dzelzceļa vēstures muzejā notiekošo izstādi un to, ka vilcienu modelisms kļūst populārāks, bet izstāde ar tās pavadošajām darbnīcām raisa interesi bērnos un jauniešos.

"Ne katrs puika grib dziedāt, dejot vai nodarboties ar sportu, un modelisms ir intelektuāls un aizraujošs hobijs, kas jauniešos var radīt interesi par tehniskajām un inženierzinātnēm, kuras Latvijā šodien tik ļoti pietrūkst," atzīst Sprūdžs.

Modelisms ir ne tikai bērnu un jauniešu hobijs. Pasaulē modelisma joma ir ļoti attīstījusies gan kā izklaides industrija ar aizraujošiem atrakciju parkiem, gan kā joma, ar kuras palīdzību tiek meklēti risinājumi sarežģītiem loģistikas uzdevumiem, kuri vēlāk tiek pārnesti reālos risinājumos. Modelisms ir viens no populārākajiem hobijiem NASA inženieriem. Modelisms nav tikai jauniešu hobijs vai tehniskās jaunrades nozare, tā ir nopietna joma, turklāt dzelzceļa modelisms tiek uzskatīts par vieno no sarežģītākajiem modelisma veidiem. Modelēšanā iegūtās prasmes un zināšanas bieži var tikt izmantotas, lai risinātu uzdevumus reālajā vidē.

Dzelzceļa muzeja izstādē apskatāmi pieci dažādi dzelzceļa modeļi: Latvijas dzelzceļa ritošais sastāvs – pagātne, tagadne un nākotnes iespējas, Sergeja Tretjakova veidotais Tirzas un Dzērbenes staciju modelis (būvniecības stadijā), 1954.gada retro modelis, g (1:22,5) un z (1:220) mēroga modelis no Daiņa Puncuļa kolekcijas un 1:32 mēroga modelis un pārvietojamais modelis čemodāniņā no Vladislava Labanovska privātās kolekcijas.


Написать комментарий