Precēšanās kļuvusi divreiz dārgāka

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau mēnesi par laulības reģistrāciju ir jāmaksā 9,84 lati, bet nākamgad – 14 eiro.

Kopš 1995. gada valsts nodeva par laulības reģistrāciju nebija mainījusies – tie bija pieci lati.

Pirms dažiem mēnešiem Tieslietu ministrija jau brīdināja, ka būs izmaiņas Noteikumos par civilstāvokļu aktu reģistrācijas valsts nodevu, un pamatoja, kāpēc. Daudzi vieglprātīgi izturoties pret dokumentiem, tos nozaudējot. Tāpēc, lai veicinātu atbildīgāku izturēšanos pret dokumentiem, nodevas apmērs ir jāpalielina. Protams, tika uzsvērts arī ilgais periods, kad nodeva palikusi nemainīga. Tiesa, agrā pavasarī izmaiņas tika solītas karstākajā kāzu laikā – vasarā, tomēr tik ātri tās neieviesa. Un tad arī tika stāstīts, ka par laulības reģistrāciju būs jāmaksā 15 latu, tomēr summa tik liela vis nav.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Tieslietu ministrija nodevas palielināšanu pamatoja ar to, ka dzimtsarakstu nodaļās ir būtiski palielinājies gan darba apjoms, gan darbinieku atbildība, gan vērsa uzmanību uz paviršiem un bezatbildīgiem cilvēkiem. Ministrijā uzskatīja, ka ir jāierobežo atkārtoti civilstāvokļa aktu reģistrāciju apliecību un izziņu pieprasījumi, jo tagad tādi dokumenti vēlreiz jānoformē vidēji 18 500 reižu gadā. Cilvēki mēdz nevērīgi izturēties pret dokumentiem, pazaudē vai sabojā tos, bet toreizējais valsts nodevas apmērs – viens lats – šķita tik niecīga summa, lai saņemtu izziņu vai apliecību, kad vien rodas nepieciešamība. Pavasarī tika piedraudēts, ka atkārtota izziņa maksās piecus latus. Tā arī ir. Gandrīz.

Arguments par labu lielākai nodevai par laulības reģistrāciju ir arī fakts, ka dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem ir palielinājies darba apjoms, pārbaudot iesniegumus laulības noslēgšanai. Darbiniekiem ir jāpārbauda visi dokumenti un jāsagatavo attiecīga izziņa, ja jaunais pāris grib laulāties pie mācītāja vai precēties citā dzimtsarakstu nodaļā (ne tajā, kur iesniegts iesniegums), kā arī pārbaudot dokumentu tulkojumu, ja Latvijā apprecēties vēlas ārzemnieki.

Vienlaikus ar valsts nodevu palielināšanu ir paplašināts to personu loks, kam nebūs jāmaksā valsts nodeva, kā arī uzskaitīts, kādos gadījumos nevajadzēs maksāt. Piemēram, nebūs jāmaksā pirmās un otrās grupas invalīdiem, personām, kuras ir pilnā valsts pašvaldības apgādībā, un trūcīgajiem, kā arī anulējot ierakstu par bērna tēvu. No atsevišķām iedzīvotāju kategorijām, piemēram, politiski represētajiem, uzturlīdzekļu prasītājiem, notiesātajiem u.c., valsts neiekasēs nodevu arī par atkārtotu civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecību vai izziņu. Der zināt, ka maksu neiekasēs arī tad, ja atklāsies, ka reģistros radušās kļūdas.

VALSTS NODEVAS LIKMES

- laulības reģistrācija – 9,84 lati (14 eiro);

- civilstāvokļa akta reģistra ieraksta aktualizēšana vai atjaunošana – 4,92 lati (7 eiro);


Написать комментарий